lunes, 16 de septiembre de 2019

15 setembre 2019 (2) Vilaweb (opinió)

15 setembre 2019 



La causa del 17-A, paralitzada a l’Audiència espanyola pel recompte oficial de víctimes
L'instructor ha refusat la personació de gairebé vint persones en considerar que no eren damnificades directes

La causa que investiga els atemptats gihadistes de Barcelona i Cambrils de l’agost del 2017 es troba paralitzada al Jutjat Central d’Instrucció número 4 de l’Audiència espanyola a causa del recompte oficial de víctimes. Més de dos anys després, encara no s’ha esclarit el nombre real de damnificats en els atemptats, que va deixar setze persones mortes.
La Direcció general de Suport a les Víctimes del Terrorisme encara ha de recaptar la informació necessària per elaborar un balanç oficial de víctimes, que espera tenir llest a finals d’aquest any o principis del 2020. Davant d’això, i segons que han explicat a l’agència Europa Press fonts jurídiques, l’instructor de la causa, el magistrat José Luis Calama, ha fet un sedàs pel seu compte davant les nombroses peticions. Gairebé una vintena de persones que es consideren víctimes han volgut personar-se en el procediment i Calama ho ha refusat, en considerar que no es tracta de persones damnificades directament. Calama argumenta en les seves interlocutòries que ‘els metges forenses no poden establir la relació causa-efecte entre l’atemptat i les presumptes lesions de naturalesa psíquica referides pels recurrents’. També recorda una sentència del Tribunal Suprem espanyol segons la qual ‘per reivindicar el caràcter de víctima es necessita una mica més que una percepció subjectiva’.

Opinió:

“La Direcció general de Suport a les Víctimes del Terrorisme encara ha de recaptar la informació necessària per elaborar un balanç oficial de víctimes, que espera tenir llest a finals d’aquest any o principis del 2020”, es la frase que resumeix tot el descontrol existent en la administració competent… trigar 30 mesos en fer un llistat “oficial” es vergonyós, i que vagin esperant que a la UAVAT encara estem trobant mes víctimes, fins i tot de les que apareixen en el “auto de procesamiento”…
Vol dir aixó que des de la administració competent no se ha localitzat a les víctimes?


No hay comentarios:

Publicar un comentario