domingo, 21 de febrero de 2016

21 febrer 2016 elmon.cat (opinió)

21 febrer 2016



Militants de l'esquerra abertzale a Catalunya se sumen a la marxa pels presos
El Món parla amb Oier Azkarraga, independentista basc resident a Barcelona que aquest dissabte es desplaça a la presó de Castelló

Entre divendres a la nit i dissabte al matí 70 autocars han sortit d'Euskal Herria per anar a unes 60 presons d'arreu de l'Estat espanyol, i 4 més ho han fet cap a la presó francesa de Rennes. És la marxa que ha organitzat el procés Abian per a incorporar els presos polítics bascos en la nova estratègia independentista, i que tindrà lloc aquest dissabte 20 de febrer.
En total unes 3.500 persones es mobilitzaran en aquesta gran marxa, que també comptarà amb independentistes bascos residents a Catalunya. El Món ha contactat amb un militant de l'esquerra abertzale que resideix a Barcelona des de fa sis mesos,Oier Azkarraga, que anirà amb cotxe a la presó de Castelló, ciutat que entre els dos centres penitenciaris que hi ha compta amb una quinzena de presos bascos.

"Si ja és difícil per a nosaltres implicar-nos en aquest tipos de processos [Abian], per a les persones que estan empresonades encara ho és més", explica Azkarraga. "El procés és importantíssim, i com a part activa que han estat del propi conflicte, cal exigir la seva immediata alliberació per tal que puguin participar-hi", continua el militant abertzale.

El mirall de Catalunya 

Pel que fa a Arnaldo Otegi, que l’1 de març sortirá de la presó de Logroño, Azkarraga opina que "estem ficats en el compte enrere". "És important que pugui participar ell també en aquest procés, com a líder i persona de referència que ha estat, però és bàsic que hi puguin participar tots els altres també". A Logroño hi aniran els autocars de sis municipis d'Euskal Herria.

D'altra banda, Azkarraga considera que a Euskal Herria no hi ha encara un moviment prou fort, com sí que el té Catalunya, a favor del dret a l'autodeterminació. "L'esquerra abertzale porta 58 anys preparant un procés independentista, però és l'única organització que ho està fent. No hi ha una societat civil forta per a avançar", ha lamentat.

En la conversa amb aquest diari, Azkarraga ha destacat la importància que té que a Catalunya la dreta que fins fa pocs anys no era independentista s'hagi sumat al procés: "En canvi, a Euskadi els polítics [de dretes] prefereixen continuar en l'status quo actual. I mentre no canviï això, és impossible que el procés independentista avanci a Euskal Herria".

La xarxa bull 

Al llarg de la nit d'aquest divendres, i durant tot el dissabte al matí, la xarxa s'ha omplert de fotos i vídeos d'autocars i militants de l'esquerra abertzale fent camí cap a les diverses presons de l'Estat espanyol. En un d'ells, es veu independentistes bascos cantant l'Estaca de Lluís Llach. Us n'oferim un recull:

Opinió:

Em truquen aquest mati un parell de medis de comunicació per conèixer la meva opinió sobre alguns desplazaments que han tingut lloc aquest cap de setmana. Es curios que tots dos me han dit que volien preguntar-me a mi perque em consideren un referent amb el seny suficient i la coherencia necesaria despres de mitja vida en aquesta tasca… suposo que es refereixen al fet de atendre els medis de comunicació però no, em diuen que es per haver aconseguit que moltes víctimes hagin mostrat una paciencia i un “saber estar” que, malauradament, ara no es el missatge que es dona des de els diferents col.lectius.
Doncs vaja… sembla que la bona feina es va reconeixent…

Dit aixó, sobre la visita de Joan tardá i David Fernández a Otegi no tinc res a dir, sobre tot si jo mateix vaig acceptar la proposta del Govern Central de accedir-hi el juny de 2012 a la trobada que un dels autors de l’atemptat a Hipercor em va sol·licitar el maig del 2011. Per tant, cadascú es lliure de trobar-se amb qui cregui mes adient i no soc ningú per jutjar-ho.

En relació al fet de aquests viatges a les diferents presons on es troben empresonats els membres de la banda terrorista ETA, nomes tinc que dir el que fa anys que porto dient: si l’apropament es legal no tinc res a dir. I si el apropament es legal també ho es el fet de que han de complir la condemna a la que han estat castigats. Per tant, que els visitin on vulguin i si els apropen que els continuin visitant, però que estiguin dins la presó tot el temps que marquen les sentencies.

I com anècdota, en quant a lo de que alguns independentistes bascos van cantant “L’Estaca”… suposo que cap de ells estaría aquell gener de 1976 al Palau dels Esports del carrer Lleida.
I encara menys en cap dels enterraments de tots els catalans assasinats pels seus “estimats” terroristes d’ETA.

Aprofito a dir que apropiar-se dels simbols aliens es molt trist. De fet, sempre he tingut la impressió de que molta de aquesta gent que ara “tant ens aprecia”  i canta les postres cançons no els importavem gens ni mica quan a Catalunya hi posavem els morts i els ferits. Per aixó els prego que cantin les seves cançons, que algunes son ben maques i ben fetes, i deixin “la nostre Estaca” tranquila.

No hay comentarios:

Publicar un comentario