miércoles, 2 de junio de 2021

01 juny 2021 (3) Radio Estel (link entrevista)

01 juny 2021

 


Les victimes del 17-A de Barcelona I Cambrils presentarán recurs

L’assessor Robert Manrique anuncia a Ràdio Estel que intentarán “que els tres condemnats siguin culpats pròpiament pels atemptats”

Link:

https://www.estelfitxers.com/audio/20210531-18_00ELMIRADORDELACTUALITAT.MP3


Robert Manrique, director de la Unitat d’Atenció i Assessorament a Víctimes del Terrorisme (UAVAT), i l'advocat Xavier Puigdollers, president de l’Associació d’Amics i Devots de Sant Ramon de Penyafort, han analitzat aquest dilluns les condemnes de l'Audiència Nacional als acusats pels atemptats del 2017 a Barcelona i Cambrils, concretament a 53 anys (en el cas de Mohamed Houli), 46 (Driss Oukabir) i 8 (Said Ben Iazza), segons va anunciar dijous passat el tribunal. Ha estat en el programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, on Manrique ha anunciat en primícia que "els advocats de les víctimes han confirmat que tenen enllestit un recurs, per aconseguir que els tres terroristes que van sobreviure siguin culpats pròpiament pels atemptats que van cometre els seus companys". Ha reconegut que "serà difícil, però s'insistirà". L'assessor, a més, ha valorat molt positivament el fet que "l'Audiència Nacional passi a reconèixer com a víctimes tots els afectats quan eren a prop de la massacre o tenien familiars ferits o morts". Robert Manrique ha assegurat que "la sentència és bona per a les víctimes" dintre de tot. Per la seva banda, Puigdollers ha comentat que els atemptats "van ser uns fets totalment extraordinaris ja que, d'alguna manera, tota la societat va ser víctima i es va despertar una gran solidaritat amb els qui van patir" el crim.

El veredicte judicial és la resposta donada per la justícia espanyola dijous passat en una sentència de més de 1.000 folis. No se satisfà tot el que demanaven les víctimes, però s’imposen penes més altes fins i tot que les sol·licitades per la Fiscalia. Els tres asseguts al banc del tribunal no van tenir participació directa en la matança, però dos d’ells han estat declarats culpables perquè pertanyien a la cèl·lula terrorista, d’inspiració gihadista. El tercer ha quedat definit, això sí com a col·laborador amb l’organització, en haver cedit la furgoneta per traslladar material per a explosius.Mohamed Houli, condemnat a 53 anys i mig, i Driss Oukabir, a 46 i mig, són segons el tribunal responsables de pertinença a organització terrorista, tinença d’explosius de caràcter terrorista i estralls en temptativa de caràcter terrorista. També reben el càstig per 29 delictes de lesions per imprudència greu, per cadascun dels veïns ferits després de l’explosió de la casa d’Alcanar, a la comarca del Montsià. Sigui com sigui, els tres condemnats tindran com a límit 20 anys entre reixes, perquè no hi ha cap dels delictes que superi aquesta pena. Recordem que tots tres estan en presó preventiva des del mateix agost de 2017.

 

Les víctimes havien intentat que els acusats fossin considerats responsables dels atemptats, tant del de Barcelona del 17 d’agost com del de Cambrils la matinada següent. De tota manera, la Sala afirma que “les víctimes mereixen el reconeixement d’aquesta condició, de cara a la compensació econòmica per via administrativa i també pel dret a la memòria històrica”. Recordem que tots els autors de la matança d’ara fa gairebé 4 anys van morir tirotejats a mans dels Mossos, de manera que no ha estat possible una condemna per l’autoria directa. El líder de tot el grup, un imam de Ripoll i ideòleg, havia mort abans a l’explosió d’Alcanar. L’explosió de la casa del Montsià va fer que un dels terroristes, Youness Abouyaaqoub, agafés la furgoneta, per iniciativa pròpia, i es dirigís a la Rambla de Barcelona per atropella el màxim nombre de persones possible, emulant el que suposadament volia fer la cèl·lula en altres lloc. La justícia ha actuat, tot i que ara són possibles recursos a la Sala d’Apel·lacions de l’Audiència Nacional, i també en última instància al Suprem. Els qui hem patit l’impacte del terrorisme tenim la sensació que s’ha fet un pas dins d’un mal que, d’altra banda, és irreparable.

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario