lunes, 8 de febrero de 2021

06 febrer 2021 (2) elnacional.cat (opinió)

06 febrer 2021

 


Mossos es reforça a l'aire: helicòpter més potent pensant en atacs terroristes

Els Mossos d'Esquadra preparen la licitació d'un nou helicòpter, un Airbus Helicopters H135, que se sumarà a l'aparell que ja tenen actualment —que també s'ha de licitar de nou, tenint en compte que ha caducat el contracte.

Aquest segon helicòpter està previst que es liciti aquest 2021 i que pugui dotar la policia catalana de més operativitat aèria per fer front, segons ha pogut saber ElNacional.cat, a l'amenaça terrorista i també a les actuals actuacions policials en territori català.

Un aparell molt més robust i potent

Actualment, l'helicòpter que fan servir els Mossos d'Esquadra és un AS-355-NP, que, per les incorporacions tècniques que porta per captar imatges des de l'aire, no permet que pugui servir com a vehicle de trasllat ràpid d'unitats policials —ara només hi poden viatjar tres persones i el pilot.

Aquest helicòpter lleuger no permet que unitats policials com el Grup Especial d'Intervenció (GEI), la Brigada Mòbil (BRIMO), la Unitat d'Intervenció de Muntanya (UIM) o la Unitat Canina (UCAN) puguin ser helitransportades a qualsevol punt del país. Tampoc permet que s'hi pugui instal·lar una grua, que permetria despenjar efectius en moments puntuals on fos necessari operativament, en assalts, pel GEI, o per rescats de muntanya, en el cas de la UIM.

El nou aparell permetrà helitransportar unitats d'assalt

Amb el nou aparell, un model igual que el que tenen totes les policies europees, també la Policia Nacional i la Guàrdia Civil espanyola, hi podran pujar fins a set persones, comptant el pilot. Un fet que permet als Mossos disposar d'un equip de trasllat d'unitats i també amb moltes més capacitats tècniques.

En la memòria de la Direcció General de la Policia (DGP) justificant el noliejament d'aquest segon helicòpter, asseguren que cal tenir un aparell més potent —l'actual, en una intervenció al Ripollès, per un canvi sobtat de temps, es va haver de quedar a terra per falta de força— i també un segon helicòpter, per tal de poder donar servei a requeriments simultanis.

Capacitat de serveis simultanis a dos punts del país

En els darrers atemptats gihadistes a Catalunya, l'any 2017, i també en atacs terroristes a Europa, s'han presentat accions simultànies en diversos llocs. Ara mateix, el cos dels Mossos d'Esquadra només disposa d'un helicòpter, fet que evita que es puguin fer serveis simultanis. Amb la licitació d'aquest nou aparell s'espera poder desplegar efectius aeris en diversos escenaris en situacions crítiques.

La Unitat de Mitjans Aeris (UMA) dels Mossos d'Esquadra mantindrà el primer helicòpter lleuger, l'actual AS-355-NP, i incorporaran un segon aparell, més potent i amb més capacitat operativa i de trasllat, l'Airbus Helicopters H135.

Operativament, el primer es destinarà més a la cobertura de manifestacions, proteccions VIP i patrullatges, i el segon, al trasllat d'unitats especialitzades —GEI, BRIMO i UCAN— i també als rescats de muntanya de la UIM i al trasllat de cadàvers, un fet que l'actual aparell, per la seva composició, no pot fer.

Inversió de 2,8 milions d'euros

El cost de la licitació del lloguer d'aquestes dues aeronaus serà, durant l'any 2021 d'1.600.000 € per l'helicòpter nou, i d'1.200.000 € el segon, el que ja està actualment en servei. Més o menys, 130.000 € cada mes serà el cost de cada un dels dos aparells.

En total, doncs, tenint en compte també el lloguer de l'hangar a l'aeroport de Sabadell, des d'on s'enlairen els helicòpters dels Mossos, el cost per a aquest 2021 serà de 2.830.000 euros. La previsió és que l'empresa que assumeixi la concessió d'aquest servei mantingui el servei, amb dues pròrrogues consecutives, els anys 2022 i 2023.

Aquesta inversió arriba també després de saber-se, tal com va avançar ElNacional.cat, que els Mossos d'Esquadra tenien previst renovar el seu uniforme aquest 2021. En dues fases, final d'any i principi del 2022, les unitats de Seguretat Ciutadana (USC) rebran els nous uniformes. Una inversió de la Direcció General de la Policia que supera els 5 milions d'euros.

Opinió:

Que s'utilitzin els millors avenços per lluitar contra el delicte es una gran noticia. Que utilitzin un helicòpter per la lluita antiterrorista es una demostració de un gran esperit i de interès en evitar que algú pugui atacar a la població.

Un cop dit això, que es ben cert, només quedaria que es mostrés una mica de interés en atendre a les persones que hagin patit els efectes d'aquest terrorisme que, malauradament, no se ha pogut arribar a evitar.

Potser refer aquella oficina de atenció a víctimes del terrorisme que es va crear a l'abril de 2010 i es va tancar al desembre del mateix any (amb canvi de Govern inclòs), seria un primer pas...

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario