martes, 16 de febrero de 2021

16 febrer 2021 (3) elmon.cat

16 febrer 2021 

 


La defenses dels acusats del 17A també dubten que l’imam sigui mort

L'advocada Carmen González al·lega trencament de la cadena de custòdia per demanar la nul·litat de les actuacions

La 31 jornada del judici del 17A. Podria haver sigut la darrera d’un judici entrebancat per les vacances de Nadal, les nevades del Filomena, i un contagi de COVID. Aquest dimarts s’ha reprès la vista amb dos únics punts a l’ordre del dia: l’informe final de les defenses i els torns de darrera paraula dels acusats. Però el president del tribunal, Fèlix Alfonso Guevara, ha deixat amb la mel al llavis la sala, quan ha tallat en sec al segon advocat de la defensa i ha anunciat que continuarà la vista oral demà.

Els advocats de dos dels acusats, Mohamed Houli i Driss Oukabir, els lletrats Carmen González, Javier Collado i Eva Papadepulos, han basat les seves intervencions en dues línies argumentals. Per una banda, han posat en dubte que l’imam de Ripoll, Abdelbaky Es Satty, i presumpte cervell de l’atemptat, sigui mort. I per una altra, han posat la lupa en el trencament de la cadena de custòdia que comportaria l’anul·lació de les proves de càrrec obtingudes en la instrucció. L’advocada de Houli reclama la menor pena possible amb un màxim de 20 anys i el defensor de Oukabir, en canvi, demana la lliure absolució.

La defensa de Houli, a més, ha afegit com a atenuants la seva col·laboració amb la policia, la confessió i reconeixement dels fets. Ara bé, la lletrada ha aprofitat l’informe psiquiàtric del seu client per intentar ficar amb calçador la “vulnerabilitat del seu client”. És a dir, el seu caràcter manipulable, que el faria partícip gairebé involuntàriament i sense consciència de l’atemptat.

Pel que fa l’imam, l’advocada ha insistit que no hi ha cap prova concloent que el que es va trobar a Alcanar fos material genètic del cervell dels atemptats. Fins i tot, ha apuntat la possibilitat que va fugir corrents abans de l’explosió. Al capdavall, ha recordat que la comissió rogatòria dels dos policies nacionals que van anar al Marroc a buscar traces del seu ADN no es va plasmar en cap atestat policial concloent. En qualsevol cas, considera que es va trencar la cadena de custòdia i que en cap cas s’acredita que les restes de l’imam siguin les enterrades a Tortosa.

En la mateixa línia s’ha expressat l’advocat d’Oukabir. També ha ressaltat el que considera una instrucció maldestra dels Mossos. De fet, ha subratllat el suposat trencament de la cadena de custòdia de les proves incriminatòries que afecten el seu client. Per exemple, l’advocat ha recordat que només un testimoni protegit –que no ho era tant, de protegit– assegura haver vist a Alcanar el seu client un sol cop, quan cap més prova ho indica. Entre aquestes, la geolocalització del seus mòbils. També ha negat que s’hagués radicalitzat o que adoptés mesures de prevenció i vigilància. Enmig de la seva exposició, Guevara l’ha tallat per continuar demà a les deu del matí.

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario