sábado, 4 de marzo de 2023

02 març 2023 naciodigital (opinió)

 02 març 2023


 

Un dels terroristes del 17-A complirá condemna al Marroc

El Ministeri de Interior l'expulsarà Driss Oukabir de l'Estat, on fins ara complia una pena de 36 anys en una presó del País Valencià

Driss Oukabir, un dels tres terroristes condemnats pels atemptats de Barcelona i Cambrils del 17-A, complirà els 36 anys de condemna que li resten al Marroc. Segons ha avançat El Español, el Ministeri de l'Interior expulsarà el jihadista de l'Estat a mitjans de març, tal com li ha fet arribar per carta a la presó de Picassent, al País Valencià, on es troba tancat.

El mateix mitjà explica que Oukabir va acceptar la proposta del govern espanyol de complir el que li resta de condemna al seu país natal. En un inici, va ser condemnat a 46 anys de presó, però la sala dapel·lacions de l’Audiencia Nacional li va rebaixar finalment deu anys, fins als 36. De la mateixa manera, la sala d'apel·lacions també va rebaixar la condemna a Mohammed Houli Chemlal, dels 53 anys de presó 43, i a Said Bin Iazza, que ja es troba en llibertat condicional, i que mantenia la condemna de vuit anys de presó. 

La sentència descartava condemnar els tres supervivents de la cèl·lula gihadista per 16 delictes d'assassinat perquè cap dels tres tenia coneixement ni va participar d'aquestes accions terroristes. També donava per bons els fets provats en el judici, però matisava les condemnes d'Houli i Oukabir. Tots dos van ser condemnats per pertinença a organització terrorista, tinença i fabricació d'explosius, i estralls en concurs amb 29 delictes de lesions en relació amb l'explosió d';Alcanar. Però la sala matisava aquest delicte, cosa que explica la rebaixa de la pena de presó.

I és que els jutges entenien que s'havia d'aplicar el concurs entre el delicte d'estralls i les lesions efectivament produïdes. Consideraven que la segona explosió d'Alcanar va ser accidental i els terroristes no tenien intenció d'atemptar contra la integritat física de veïns, policies, bombers o operaris que treballaven en les tasques de recerca d'indicis i de neteja. Això implica que s'hagi imposat la pena pel delicte més greu en la meitat superior i no puguin ser sancionats per les lesions produïdes als 29 afectats. S'havia d'imposar, doncs, una pena de quatre anys de presó per aquests fets. El resultat és una rebaixa de la pena de deu anys els casos d'Houli i Oukabir. De tota manera, tots dos estaran un màxim de 20 anys a la presó.

Opinió:

Només fer un aclariment.. Han estat molts els membres dels medis de comunicació que me han demanat la opinió al respecte de aquesta noticia i a tots els he dit el mateix: hores d’ara (estem a dissabte 4 de març a les 12:08 del migdía), com a entitat que asisteis a mes de 250 persones afectades i com a companys en la personació majoritària conjuntament amb els amics de la Asociación 11-M Afectados por Terrorismo, encara no hem rebut cap notificació oficial sobre aquesta expulsió. 

El que sí puc avançar es que han hagut víctimes dels atemptats de l’agost de 2017 que ens han fet arribar la seva preocupació en unsentit molt práctic: si finalment aquesta expulsió es porta a terme… hi han garanties de que el gobern espanyol vetllará perque aquest terrorista compleixi la resta de la condemna en una presó marroquina?

No hay comentarios:

Publicar un comentario