martes, 13 de noviembre de 2012

11 noviembre 2012 (4) El PuntAvui

11 novembre 2012


Les víctimes tornen a dividir els partits al País Basc

EH Bildu insta a tenir en compte tots els perjudicats per la violència

López acusa els abertzales de fer “doble joc”

 

 

Ha passat més d'un any des que ETA va abandonar la lluita armada, però la celebració ahir del Dia de la Memòria, en reconeixement de les víctimes de la violència, va tornar a evidenciar que encara són moltes les barreres que caldrà creuar perquè el País Basc assoleixi la normalitat.

En aquest sentit, les diverses institucions, cadascuna d'elles liderada per un partit polític diferent, van optar per convocar per separat els homenatges, davant la seva incapacitat per posar-se d'acord sobre quines víctimes recordar. Per uns, només les d'ETA; pels altres, també els afectats pels abusos policials. Fins a tal punt han arribat les discrepàncies que aquest any ni tan sols el Parlament basc ha estat capaç d'organitzar un acte en record dels afectats per la violència.

Davant l'absència d'unitat institucional, l'acte central de la commemoració va ser el que va protagonitzar a Ajuria Enea el lehendakari en funcions, Patxi López, que va tenir paraules de record per a les víctimes de totes les violències. Va voler deixar clar, però, que no “s'ha d'intentar diluir la responsabilitat” d'ETA i dels “que l'animaven i aplaudien”.
En aquest sentit, va tenir paraules molt dures per a EH Bildu, que va acusar de practicar un “doble joc”: “Mentre amb una mà fa gestos tímids de reconeixement a les víctimes, amb l'altra continua acariciant l'esquena dels victimaris.”
Per la seva part, la coalició sobiranista, que es va sumar al Dia de la Memòria en un acte celebrat per les Juntes de Guipúscoa, va tornar a insistir en la necessitat de reconèixer totes les víctimes per tal d'assolir “una pau justa i duradora a Euskal Herria”.
A Àlaba, EH Bildu es va afegir també a l'acte organitzat per la Diputació i l'Ajuntament de Vitòria, governats tots dos pel PP. Per la seva part, Iñigo Urkullu va assistir a Bilbao a l'homenatge a les víctimes que va organitzar l'alcalde de la ciutat, Iñaki Azkuna, que va instar a escriure la història “sense trampes”.
Manifestació a favor dels presos
Milers de persones es van manifestar ahir pels carrers del centre de Baiona per reclamar l'apropament dels presos d'ETA i exigir canvis en la política penitenciària dels governs espanyol i francès. A la marxa, en què també es van cridar consignes a favor de la dirigent de Batasuna Aurore Martin –detinguda i extradida a l'Estat espanyol la setmana passada–, va participar la cap de llista d'EH Bildu, Laura Mintegi, que va instar a posar fi a la dispersió dels presos. Així mateix, la dirigent independentista va reclamar la posada en llibertat dels reclusos malalts i la fi de l'aplicació de l'anomenada doctrina Parot.







No hay comentarios:

Publicar un comentario