jueves, 22 de noviembre de 2012

21 novembre 2012 (3) TV3

21 novembre 2012


Peticions de diàleg i de perdó a les víctimes d’ETA en unes jornades en memòria d’Ernest Lluch

La Universitat de Barcelona (UB) ha organitzat les III Jornades "Parlem d'Euskadi", que aquest any han estat dedicades a un dels seus professors, Ernest Lluch, coincidint amb el 12è aniversari del seu assassinat per part d'ETA. En la clausura, Rosa Lluch, filla de l'exministre, ha demanat diàleg perquè amb "diàleg tot és possible" i perquè ara "és el moment de les paraules". "Crec fermament que avui ha estat un dels actes que més haurien satisfet el meu pare, perquè s'ha fet ús de la paraula amb llibertat".

Sobre la situació actual, la filla d'Ernest Lluch ha plantejat el dubte de si, "en un context com aquest", el dirigent abertzale, Arnaldo Otegi, hauria d'estar empresonat. També ha felicitat el portaveu de Sortu, Pernando Barrena, per haver transmès durant les jornades la seva posició de diàleg i dolor per les víctimes de la violència al País Basc. "Hi ha coses que no es poden ni s'han d'oblidar, però no és tampoc convenient recordar-les i retreure-les constantment". "El dolor és dolor, el pateixi qui el pateixi i provingui d'on provingui", per la qual cosa "totes les víctimes mereixen respecte i reconeixement", ha afegit.

Durant la seva intervenció a les jornades, Pernando Barrena, ha demanat disculpes per haver pogut causar "dany afegit o sentiments d'humiliació" a les víctimes d'ETA perquè els va faltar "sensibilitat" cap a elles en comparació amb la que van mostrar cap a "altres víctimes".

Barrena ha exposat la seva estratègia perquè "el procés de pau avanci i que ningú ni res pugui podrir-lo". Es tracta de l'establiment d'"una justícia transicional que promogui la reconciliació i la necessària reparació de totes les víctimes". També proposa la creació d'una "comissió de la veritat" i que "ETA dissolgui les seves estructures militars i posi fora d'ús tot el seu armament".

L'exdirigent d'HB ha confessat que abans d'acudir a l'acte a Barcelona amb les familiars de víctimes d'ETA va parlar amb Arnaldo Otegui, empresonat, i aquest li va demanar "expressament que obrís els canals de comunicació per dialogar amb les víctimes que hi tinguin predisposició".

En les jornades, organitzades pels professors el Centre d'Estudis Històrics Internacionals de la UB, Antoni Segura i Antoni Batista, han coincidit diversos familiars de víctimes d'ETA, com la filla del periodista José María Portell, assassinat el 1978 per ETA, i amb Karmen Galdeano, familiar d'una víctima dels GAL. També hi ha participat el bisbe emèrit de Sant Sebastià, Juan María Uriarte, que també s'ha mostrat partidari del diàleg per eradicar la violència del País Basc.

No hay comentarios:

Publicar un comentario