domingo, 16 de agosto de 2020

16 agost 2020 (2) Ara

16 agost 2020 



El 2021 serà l’any del judici pels atemptats de Barcelona i Cambrils del 17 i 18 d’agost del 2017. Avui fa tres anys d’una explosió en un xalet d’Alcanar que ho va canviar tot. A dins hi havia Abdelbaki es-Satty, l’imam de Ripoll, i dos dels seus deixebles que manipulaven el material preparat, amb tota probabilitat, per volar la Sagrada Família de Barcelona el 20 d’agost. L’explosió va tirar per terra els plans de la cèl·lula de Ripoll i sis dels terroristes van acabar cometent una altra matança. Younnes Abouyaaqoub va assassinar 14 persones i en va ferir més d’un centenar a la Rambla de Barcelona atropellant-les amb una furgoneta, i va matar un altre ciutadà mentre fugia. Mohamed Hichamy, el seu germà Omar, Moussa Oukabir, Saïd Aalla i Hussein Abouyaaqoub van assassinar una dona amb un vehicle kamikaze al passeig Marítim de Cambrils.
Tots ells van acabar abatuts pels Mossos d’Esquadra i no seran mai jutjats, a diferència de Mohamed Houli Chemlal -ferit a Alcanar-, Driss Oukabir, que es va fer enrere, i d’un col·laborador, Saïd ben Iazza. Tots tres estan en presó preventiva i el fet que cap d’ells participés activament en els atacs condicionarà un judici en el qual arriben processats com a membres de la cèl·lula i per la fabricació d’explosius però no per assassinat. Un fet que també divideix les acusacions. Aquestes són les claus i les incògnites del judici.

Assassins o membres del grup?

La Fiscalia, la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona han aplicat un criteri restrictiu i descarten acusar d’assassinat Houli i Oukabir perquè desconeixien el pla que la resta de terroristes haurien improvisat arran de l’explosió d’Alcanar. Que l’Audiència Nacional descartés aquest delicte “ha acabat lligant completament de mans” les peticions, diu el regidor de Drets de la Ciutadania de Barcelona, Marc Serra. “No els podem acusar d’això perquè no en són els autors materials”, insisteixen fonts del Govern.
Entre les acusacions hi ha una divisió que sobta perquè el relat dels fets és coincident però les conclusions són oposades. Serra admet que es tracta “d’una postura difícil d’entendre per la ciutadania i per les víctimes”. Tant l’Ajuntament com la Generalitat han obert la porta a canviar l’acusació al final del judici i incloure el delicte d’assassinat si apareixen prou proves. La diferència de criteri ha comportat que acusacions que a priori haurien de mantenir una postura similar, difereixin: l’Ajuntament de Cambrils, que també actua com a perjudicat, sí que acusa els terroristes d’assassinat i demana la presó permanent revisable. Igual que el sindicat USPAC dels Mossos, i a diferència dels serveis jurídics del departament d’Interior. Les acusacions populars també demanen presó permanent revisable i més de 2.000 anys de presó per a Houli i Oukabir.

Antonio Segura, advocat de l’associació 11-M -que exerceix d’acusació popular-, creu que la divisió “no afebleix” les acusacions i carrega contra 

No hay comentarios:

Publicar un comentario