martes, 29 de agosto de 2017

29 agost 2017 (3) Ara (opinió)

29 agost 2017 


Mayte Cerón: “Vaig acabar sentint el mateix que si ho hagués viscut”

És psicòloga clínica i d’emergències i ajuda a “pair” el trauma de l’accident a persones que el van viure de prop
Els qui van viure l’atemptat del 17 d’agost no l’oblidaran mai, però el transformaran en un record desagradable sense que se’ls torni a activar el cos com si ho estiguessin vivint altre cop”. Mayte Cerón, psicòloga clínica i d’emergències, fa dies que treballa per ajudar a “pair” el trauma de l’accident a persones que el van viure de prop malgrat sortir-ne il·lesos.
L’atemptat va fer tornar la Mayte a Barcelona i reincorporar-se a la feina just l’endemà dels fets per atendre treballadors de comerços de la Rambla, com la botiga de Desigual que va refugiar ciutadans durant les primeres hores posteriors a l’atac. Recorda que quan va poder accedir a la zona -encara més buida de l’habitual i amb l’accés al Metro tallat- va trobar-se una plantilla de treballadors jove i compungida pels fets. La seva feina va consistir a atendre individualment els empleats per “ajudar-los a construir el relat de què havia passat, què havien sentit i pensat”. És un procés de “ventilació emocional” que resulta clau per anar integrant el que s’ha viscut, explica.
El més dur va ser a la tarda, quan van arribar els treballadors del torn que eren a la botiga quan va tenir lloc l’atac terrorista davant seu”, recorda. Hi havia quadres d’angoixa, nervis, sensació d’ofec i també cansament. D’altres li relataven que els costava concentrar-se a la feina o que tenien pensaments repetitius de tota l’escena viscuda el dia abans. “El més important era que ho traguessin i explicar-los que tot el que sentien era completament normal”, explica la psicòloga. També hi havia treballadors que relataven insensibilitat i semblaven menys afectats, però l’experta també explica que en aquests processos cada persona va a un ritme diferent.
A la Mayte, l’atenció a aquestes persones l’ha posat a prova i de l’experiència n’ha tret un aprenentatge enorme: “He vist en els afectats la capacitat de refer-se després d’unes primeres converses, l’aprenentatge del que han viscut i la solidaritat”. També ella haurà d’integrar tot el que ha passat: “Escoltes tot el dia reaccions de gent afectada i acabes tenint les mateixes reaccions tu com si ho haguessis viscut”, afegeix. “Jo també he hagut d’anar traient-ho tot i vaig fer un bon plor quan vaig arribar a casa”, reconeix.

Opinió:
Quina llàstima que fa 30 anys, quan l'atemptat de Hipercor, ningú va pensar en l'atenció psicológica dels treballadors del centre comercial, ni en els taxistes que varen portar els ferits als hospitals (grácies, Paco Torres)... i podría parlar de molts altres atempats a banda del de Hipercor on ha succeit el mateix, perque ho he pogut viure i veure presencialmenrt en aquests 30 anys de experiència acumulada en milers d'hores dedicades a la tasca de assistència quan, ja pasat el temps, aparèixen els simptomes de que quelcom no funciona en la ment dels familiars dels assasinats i dels ferits o dels testimonis presencials i es aleshores quan es descobreix que els apareixen a les fotos (amb competències en terrorisme) “ni están ni se les espera”.
Evidentment, gairebé ningú te el “morro” de anar a una comisaria a explicar-li una historieta al funcionari de torn per si de cas en un futur pot arrambar amb una pensió o una indemnizatció... malgrat alguns casos s'han donat.
Per això s'ha de advertir de aquesta problemàtica als afectats reals dins del primer any després de l'atemptat.... perque es trobarán amb la sorpresa de que hi han polítics que tambè juguen a ser psicólegs perque per alguns d'ells la vida i la salut dels súbdits son només això, un joc.
D'altre banda tambè ens trobarem amb aquells suposats “especialistes” que diuen ajudar però que no explicarán mai aquesta situació de abandonament ni a la propia víctima ni a la societat en general no sigui cas que els retallin o deneguin la propera subvenció i no puguin cobrar dietes ni sortir a les fotografíes amb els seus polítics preferits.
I això, malaraudament, tampoc ho ensenyen a la Facultat de psicología. Malgrat tot, crec que en un futur no molt llunyà podrem explicar això públicament...



No hay comentarios:

Publicar un comentario