jueves, 31 de marzo de 2022

30 març 2022 (2) Ara

30 març 2022 


 

L'únic terrorista viu dels atemptats de París explica que va renunciar a fer explotar el seu cinturó

Abdeslam es nega a respondre la majoria de preguntes en el judici pels fets del 13 de novembre del 2015

El judici pels atemptats de París del novembre del 2015 va començar al setembre, fa més de sis mesos, però no ha sigut fins aquest dimecres que Salah Abdeslam, el principal acusat i l'únic dels terroristes vius de la massacre de la sala Bataclan, ha estat interrogat sobre el vespre en què un comando jihadista va matar 130 persones i en va deixar ferides 350. L'interrogatori ha començat amb Abdeslam negant-se a respondre les desenes de preguntes que li han fet primer el president de la sala i després els advocats de les víctimes, però després de dues hores de judici ha trencat el silenci.

L'acusat, també presumptament vinculat a la preparació de l'atemptat contra el metro i l'aeroport de Brussel·les del 2016, ha explicat que "va renunciar" a fer esclatar el cinturó d'explosius que duia el 13 de novembre, una idea que ja havia insinuat en un interrogatori anterior i que avui ha confirmat sense embuts. "No per covardia, no per por, sinó perquè no volia, simplement", ha dit. Quan el mateix advocat li ha demanat per què havia dit als seus amics quan va tornar a Brussel·les després dels atemptats de París que el cinturó no havia funcionat, Abdeslam ha assegurat que va mentir perquè estava avergonyit d'haver-se fet enrere: "Em feia vergonya no haver arribat fins al final, tenia por del que pensarien de mi els altres i, a més, aleshores tenia 25 anys".

Després Abdeslam ha tornat a respondre breument preguntes sobre el cinturó d'explosius –una armilla, de fet– i ha explicat que abans d'abandonar-lo en va treure la pila i el botó per activar-lo, i va esborrar qualsevol rastre d'empremtes dactilars. Un expert en explosius de la policia ha confirmat que l'armilla trobada no es podia activar perquè no tenia ni pila ni botó. Posteriorment, el terrorista jihadista ha tornat a fer ús del dret de silenci i no ha respost més preguntes.

Un altre dels acusats també es va fer enrere

La incògnita del cinturó d'explosius és l'única que ha resolt Salah Abdeslam. Les víctimes s'han quedat sense saber altres detalls sobre com es van planejar i executar els atemptats a la sala Bataclan, a l'Stade de France i a les terrasses d'alguns cafès de París. En l'interrogatori d'aquest dimarts, un altre dels acusats, Mohamed Abrini, va explicar que ell havia de formar part del comando que va tirotejar alguns cafès, però es va fer enrere hores abans dels atemptats. Segons Abrini, el germà gran de Salah Abdeslam –un dels terroristes morts– va decidir que fos el germà petit el substitut d'Abrini. "Per a mi, Salah Abdeslam no hauria de ser aquí. No estava previst que hi participés".

Mohamed Abrini participaria mesos després en els atemptats de Brussel·les, tot i que en aquella ocasió també es va fer enrere a l'últim moment. Abrini és conegut com el terrorista "del barret" perquè la seva fugida de l'aeroport de Zaventem, tapat amb un barret, la van captar les càmeres de seguretat. Abrini va confirmar també dimarts que els atemptats de la capital belga van ser improvisats. "El 22 de març no estava previst. Tot es va precipitar quan Salah [Abdeslam] va ser detingut. Aleshores m'assabento que l'endemà un grup aniria a l'aeroport i un altre al metro. Però jo, al meu cap, pensava el mateix. Sabia que no em faria explotar", va assegurar.

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario