domingo, 15 de julio de 2018

11 juliol 2018 (4) jornada.cat (opinió)

11 juliol 2018 jornada



La Unitat de Atenció i Valoració a Afectats per Terrorisme havia demanat a l’alcaldessa que traslladés la petició al ministre de l’Interior
Colau demana més temps a Marlaska per a les indemnitzacions del 17-A


L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha requerit al ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, que ampliï el termini perquè les víctimes dels atemptats del 17 d’agost passat a Barcelona i Cambrils sol·licitin les indemnitzacions. El termini acaba el 17 d’agost i, segons Colau, moltes víctimes en podrien quedar excloses per la complexitat del procés per demanar les ajudes i la falta d’informació.

«Moltes [víctimes] ens han manifestat la seva preocupació per no arribar a temps [a sol·licitar la indemnització] i ens han expressat la necessitat d’allargar el termini administratiu per facilitar l’accés a les ajudes que els corresponen», va traslladar per carta l’alcaldessa a Marlaska.

La Unitat d’Atenció i Valoració a Afectats per Terrorisme (UAVAT) va demanar a Colau que traslladés la petició al ministre en una reunió mantinguda al juny amb l’alcaldessa.
La UAVAT és una entitat constituïda arran dels atemptats a Barcelona i Cambrils i que està formada per psicòlegs clínics, forenses, psiquiatres i professionals experts en l’atenció a víctimes d’accions terroristes i grans catàstrofes. La UAVAT ja va alertar, igual que ara ha fet Colau, que amb el termini marcat pel govern espanyol podria no haver-n’hi prou per atendre les peticions de totes les víctimes.

El balanç dels atemptats de l’estiu passat a Catalunya va ser de 16 morts —les famílies dels quals poden presentar sol·licitud per rebre ajudes— i més de 120 ferits.

La petició de Colau a Marlaska arriba coincidint amb l’inici de la comissió d’investigació dels atemptats al Parlament de Catalunya, que ahir va celebrar la primera sessió. Hi van intervenir el secretari general de Treball i Afers Socials, Josep Ginesta; el secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós; l’exdirector general d’Afers Religiosos, Enric Vendrell, i el director general de Serveis Penitenciaris, Amand Calderó. Tots quatre van abordar els factors de risc de radicalització islamista entre els joves que viuen a Catalunya.

Opinió:

Com molt be diu la informació, es una molt bona noticia que les administracions contactin amb qui sap sobre un tema molt concret i col·labori en fer que la tasca sigui menys feixuga.
L’ùnic problema que ens trobem tots plegats es que la questió dels terminis no es una informació que se hagi ofert als afectats per part de la administració amb les competències establertes (es a dir, Ministerio de Interior) i això fa que la nostre feina sigui una carrera contra rellotge. Durant molts messos es va vendré la imatge de que els afectats ples quatre atemptats del 16, 17 i 18 d’agost estaven sent atessos per la administració però messos desprès varem comançar a tenir noticies de que no tot era com alguns ens venien… de fet, gairebè res del que en aquells messos era como ens venien en moltes altres situacions.

Malgrat tot, l’Ajuntament ha decidit col·laborar amb la UAVAT i ens estem deixant la vida en ajudar i asistir a tots els afectats que hem anat trobant o que, des de la creació del 900828717 contacten amb nosaltres…

No hay comentarios:

Publicar un comentario