sábado, 29 de mayo de 2021

28 maig 2021 (7) Terres de l’Ebre

28 maig 2021 

 


La sentència del 17-A reconeix 29 delictes de lesions per les explosions del xalet d’Alcanar

Entre els més de 1.000 fulls que té la sentència dels atemptats del 17-A, el jutge Félix Alonso Guevara reconeix que les “víctimes han estat les grans oblidades” de la instrucció del cas. És per això que detalla, una a una, totes les víctimes. Un total de 338, entre morts, ferits i testimonis amb seqüeles psicològiques.

El balanç final de les dues explosions al xalet d’Alcanar Platja ocupat pels gihadistes és de 35 persones ferides i una afectada psicològicament. D’aquestes, 13 ho són de la primera explosió, la matinada del 16 d’agost, i 22 més de la segona explosió, quan els equips d’emergència estaven movent runa.

Amb tot, el magistrat condemna a Mohamed Houli i Driss Ouakabir per 29 delictes de lesions pels fets d’Alcanar. Això eleva la pena a 14 anys més del que demanava la Fiscalia, la qual no acusava els condemnats de ser els responsables dels ferits a Alcanar. El magistrat ho deixa ben clar. La detonació dels explosius del xalet d’Alcanar es va produir per la “falta absoluta de perícia” dels terroristes.

Els representants de les víctimes celebren que finalment s’hagin reconegut a més persones afectades pels atemptats del 17-A de les que inicialment havia detallat la instrucció del cas. L’assessor de la Unitat d’Atenció i Valoració de les Víctimes del Terrorisme, Robert Manrique, apunta que el problema és que “els llistats de víctimes de l’Audiència Nacional, del Ministeri de l’Interior o els nostres no poden coincidir mai perquè els criteris són diferents”. Per això considera un fet remarcable que el jutge hagi escrit a la sentència que les víctimes han estat les oblidades: “Per fi hi ha un jutge que s’atraveix a dir-li a l’administració que han fet la feina malament i no han ajudat a les víctimes, ni les han buscat ni assistit”.

Interrogants encara per resoldre

Tot i la pena a més de 100 anys de presó pels tres acusats, les víctimes es mostren decepcionades perquè finalment no se’ls condemna pels assassinats de les 16 víctimes mortals dels atacs a Barcelona i Cambrils. “La nostra tesi és que els que estaven al mateix grup terrorista son tant responsables com els que estan mort. El jutge no ho ha acceptat però serà una de les bases del recurs que presentarem d’aquí a deu dies”, assegura Manrique.

L’altra queixa que han expressat les acusacions, les víctimes i els afectats, com l’ajuntament d’Alcanar, és que no s’aclareixen els punts foscos de la investigació. Com la relació de l’imam de Ripoll, líder de la cèl·lula, amb els serveis d’intel·ligència espanyols. O perquè se li va perdre el rastre malgrat els seus viatges a Bèlgica i l’ocupació del xalet d’Alcanar Platja, a l’estiu del 2017.

“Una vegada tancada la part judicial ens agradaria que s’esclarís tota esta informació”, assegura l’alcalde Joan Roig, qui també recorda que un cop tancat la part judicial no es pot oblidar el cas. “Està clar que les víctimes mortals i els seus familiars són els que han patit més danys, però també estan els que han patit seqüeles psicològiques i no les hem d’oblidar tot i que la sentència ja hagi sortit”.

 

 

 

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario