domingo, 7 de agosto de 2022

06 agost 2022 (04.08.22) (3) TV3 (opinió)

06 agost 2022 (04.08.22)

 


Vic transforma el solar que va deixar l'atemptat d'ETA en una biblioteca innovadora: "Serà un lloc de trobada i cultura"

El 29 de maig de 1991 ETA deixava caure un cotxe per la rampa d'accés a la caserna de la Guàrdia Civil al Passeig de la Generalitat de Vic. Instants després, l'explosió d'un cotxe bomba va matar deu persones, entre elles cinc nens, i en va ferir una quarantena. El reconeixement a les víctimes ha estat una assignatura pendent de la ciutat, que fins l'any 2009 no va instal·lar una petita placa commemorativa davant un immens solar que ha actuat com a pàrquing durant tot aquest temps. Ara, 31 anys després, un jardí convida a tenir un pensament per als qui hi van perdre la vida, un espai que és l'avantsala d'un nou concepte de biblioteca, la primera que inclourà un estudi de so per a grups emergents. El cost del nou equipament és de 8,5 MEUR.

Amb la nova biblioteca, que porta el nom de la dibuixant i ninotaire Pilarín Bayés, a partir de la seva inauguració el 7 d'octubre, Vic encetarà una nova etapa a la ciutat. D'una banda, el nou equipament se situarà al solar que va deixar l'atemptat d'ETA l'any 1991, que fins ara actuava com un pàrquing gratuït més. De l'altra, la nova biblioteca també ha de servir per teixir lligams i trencar marcs mentals entre els dos Vics: el d'aquells que viuen al centre, i el dels que viuen a l'anomenat Vic Sud.

L'alcaldessa de Vic, Anna Erra, assegura que no ha estat fàcil ocupar l'espai que va ser testimoni de l'atemptat d'ETA. "Sempre havia quedat buit, un lloc que no sabíem amb què ocupar. Sabíem que, si s'ocupava, s'havia de fer amb un equipament de referència, un equipament que, davant la mort i el que es va patir, hi poguéssim posar llum. Aquí la llum és la cultura", subratlla.

"Què millor que un lloc de cultura per suplir aquella bestiesa que va ser el 29 de maig del 1991?". Robert Manrique, assessor de la Unitat d'Atenció i Valoració a Afectats pel Terrorisme, veu el nou projecte com un triomf. El jardí que envolta la biblioteca, amb 10 arbres, un per a cada víctima mortal de l'atemptat, convida a tenir un pensament per a tots ells.

Un nou concepte de biblioteca

La Pilarín Bayés serà una nova biblioteca, però també serà un espai de trobada, d'oci i de lleure. "Un espai cultural on hi passaran moltes coses", ha assenyalat la directora de l'equipament, Ester Farrés. "Hi haurà una sèrie de plantes on el soroll i xerrar estarà molt permès", ha destacat.

En aquest sentit, l'equipament inclou un estudi pioner de gravació professional, un laboratori que vol donar resposta a la tradició musical de Vic i Osona, l'anomenat 'Liverpool català'. Així, la música tindrà un paper "molt important": al vestíbul hi haurà un piano de cua, també hi hauran campanes de so on els usuaris podran escoltar música asseguts en butaques, àrees de música i so preparades per fer audicions, i diverses activitats.

Captar nous públics

El nou equipament vol captar nou públic i, per això, hi haurà espais per als videojocs, "un reclam molt atractiu per als joves". "La gent que diu a mi no m'agrada llegir, què hi vaig a fer en una biblioteca?, és que ara a la biblioteca hi podràs fer moltes coses, des de gaudir una estona de la música, fer videojocs, serveis d'Internet. Serà un equipament cultural i de lleure".

A banda, l'equipament també acollirà serveis municipals com un aula multilingüe on es podran aprendre diferents idiomes a càrrec de dues tècniques que faran formació i assessorament. La planta 2 es reserva al silenci. En total, la Pilarín Bayés tindrà 4.000 metres quadrats, gairebé 4 cops més de l'actual, que en té 1.200.

Un homenatge a les persones del món editorial

A l'espai infantil de la nova biblioteca, Pilarín Bayés ha creat un mural que homenatja les persones del món editorial. "A totes aquelles persones que han editat o imprès llibres, que han tingut un quiosc, una llibreria o una biblioteca", subratlla la ninotaire.

El mural que, per Bayés, "és el somni de qualsevol il·lustrador", parteix d'un dibuix amb diferents escenes que homenatgen des de la mare que canta una cançó tradicional a l'infant, fins a l'avia que explica un conte vora el foc. També hi apareix la impremta, el quiosc, la llibreria o la biblioteca, amb un horitzó, al fons, de la comarca d'Osona.

Opinió:

Només agraïr a la gent del Barri del Remei la bona memoria que alguns tenen de aquells anys en els que vaig tenir al plaer de colaborar en les seves exigències de que en el solar on es trovaba l’antiga caserna de la Guardia Civil no es pogues fer res que signifiqués un benefici económic per uns quants en lloc de un benefici per la ciutat.

Ha estat un honor veure com alguns encara s’enrecorden de aquells temps… les reunions a la Casa del Sucre des de poc després de l’atemptat, al reataurant de La Poncella davant del lloc de l’atemptat, tants viatges amunt i avall… a l’Hospital de Vic, a la Vall d’Hebrón… organitzant actes d’homenatge i fins i tot reunions molt llargues i carregades de tensió amb alguns representants municipals o fugint de la fotografía que cert politic populista buscaba com qui busca un tresor… alguns encara reiem al recordar-ho fa uns dies…

Per tot plegat, no he pogut negar-me a la proposta de l’Ajuntament de Vic de donar un cop de ma en la organització del proper acte de inauguració de la Biblioteca “Pilarín Bayés”… sobre tot com agraïment a la gent que amb tanta DIGNITAT vaig trobar després de aquell atemptat on vaig intentar ajudar al máxim posible com a delegat a Catalunya de l’ANTIGA AVT… i sense ningú mes al meu costat que als companys de Madrid i de la delegació catalana, en Jose Maria, la Sara i la Montse.

Per molt que ara s’apuntin al carro alguns que mai van tenir ni al detall de acompanyarme a una sola de aquelles reunions i, al pitjor de tot, a cap ni una de aquelles durisimes trobades amb tantes víctimes que estaven absolutament abandonades per tanta gent que se suposava havia de fer la tasca que es feia des de l’ANTIGA AVT…

Apa, a seguir treballant…

 

 

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario