miércoles, 17 de agosto de 2022

16 agost 2022 (08.08.22) (9) TV3

 

16 agost 2022

 


TV3 estrena "3 dies d'agost", una minisèrie sobre els atemptats a Barcelona i Cambrils, 5 anys després

La sèrie documental de tres capítols recorda i posa al dia les últimes informacions sobre els atemptats que hi va haver a Barcelona i Cambrils els dies 17 i 18 d'agost del 2017

Hi ha dies que comencen com qualsevol altre, però que acaben gravats a la nostra memòria. Tot el que sabem, i el que no sabem... Tot el que ha canviat i el que no, ho sabrem els dies 16, 17 i 18 d'agost, a partir de les 22.05, després del "TN vespre", amb  "3 dies d'agost", una minisèrie documental, produïda per Programes Especials de TV3, que recorda i posa al dia les últimes informacions sobre els atemptats que hi va haver a Barcelona i Cambrils el 17 i 18 d'agost del 2017, ara fa cinc anys.

La sèrie recull les últimes informacions que s'han sabut de la trama terrorista els últims mesos, després de les revelacions del sumari i de la sentència del judici, i amb entrevistes a protagonistes i experts. Entre els entrevistats, a banda d'analistes, advocats i policies, l'equip de TV3 ha entrevistat per primera vegada el jutge Félix Alonso Guevara, que va presidir el tribunal de l'Audiència Nacional que va jutjar els tres supervivents de la cèl·lula terrorista.

Cada un dels episodis de "3 dies d'agost" agrupa els fets que van passar en cadascun dels dies 16, 17 i 18 d'agost i analitza com cinc anys després han hagut de canviar les coses. Estat Islàmic continua reclutant joves occidentals? Com s'ho fa, avui? La pandèmia hi ha influït? Les víctimes d'aquests atemptats han estat reconegudes convenientment? I... avui estem més segurs i preparats per evitar atacs com els del 2017?

"3 dies d'agost" és una producció de Programes Especials de TV3, dirigida per Montse Tió, realitzada per Pere López i produïda per Montse Rovira.

El 16 d'agost: "16A: la fàbrica d'explosius (capítol 1)" 

El primer episodi posa al dia les informacions que hi ha sobre la casa d'Alcanar, on els terroristes fabricaven els explosius, i que va esclatar la nit del 16 d'agost del 2017. Diversos analistes, criminòlegs i policies expliquen com es va formar la cèl·lula terrorista i com funciona el sistema de reclutament d'Estat Islàmic (Daesh).

En aquest capítol, un policia expert en ciberespionatge --que no ha volgut ser identificat-- explica al programa com Daesh actua a les xarxes socials més juvenils per detectar possibles joves radicalitzats. Un cop els tenen identificats, Daesh hi envia un agent radicalitzador per convertir aquells joves en una cèl·lula terrorista; en aquest cas, l'imam Es-Satty, de Ripoll.

El 17 d'agost: "17A: ciutat trencada (capítol 2)"

El segon episodi de la sèrie se centra en l'atemptat de la Rambla de Barcelona. Quan va saber que la casa d'Alcanar havia explotat, Younes Abouyaaqoub, que portava una de les furgonetes cap a Alcanar per carregar-la d'explosius, va decidir girar cua i, tot sol, dirigir la furgoneta cap a Barcelona per fer un atropellament massiu a la Rambla. Hi va haver centenars de ferits i 14 persones mortes --15 comptant-hi el conductor que Younes Abouyaaqoub va assassinar per robar-li el cotxe i fugir.

Aquest capítol recull el testimoni d'algunes víctimes i analitza el tracte que han rebut de l'administració i en quin punt estan avui, un cop reconegudes o no com a víctimes durant el judici.


El 18 d'agost: "18A: abatuts (capítol 3)"

El tercer i últim episodi de la minisèrie explica com, després de l'atemptat solitari de la Rambla de Barcelona, la resta de la cèl·lula va fer els atemptats de Cambrils. Com a conseqüència, una turista va resultar morta i els cinc terroristes van ser abatuts per la policia. Uns dies després, l'autor de l'atemptat de Barcelona, que havia fugit, també va ser abatut per la policia a Subirats.

En aquest darrer capítol s'analitza fins a quin punt va funcionar la coordinació entre les diverses policies que van intervenir en aquells atemptats. I acaba amb el sentiment que, al contrari del que podria semblar, potser ara no estem pas més segurs que fa cinc anys davant de possibles nous atemptats.

'3 dies d'agost' - Capítol 3 (Abatuts)

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario