lunes, 22 de agosto de 2022

22 agost 2022 (16.08.22) (4) TV3 (link)

22 agost 2022 (16.08.22)

 

El 70% de víctimes del 17A no saben que els pertoca indemnització i atenció mèdica

La sentència reconeix que hi va haver 345 víctimes en els atemptats, però les associacions que les defensen asseguren que només 77 han estat tractades com a tals per l'administració

Han passat quatre anys i la majoria de les victimes del atemptats del 17-A a Barcelona i Cambrils encara no han rebut cap indemnització ni seguiment mèdic. Segons les associacions que les agrupa, moltes no saben que estan considerades com a víctimes, i critiquen l'administració pel tracte que se'ls ha donat.

En els atemptats hi van morir 16 persones, però la sentència del judici va reconèixer gairebé 350 víctimes. D'aquestes, més d'un 70% no han estat indemnitzades ni se'ls ha fet cap seguiment mèdic. Això és el que ha denunciat l'associació que representa les víctimes.

Assegura que les administracions s'han ocupat dels casos més greus, però no de ferits lleus o persones amb danys psicològics.

77 víctimes han rebut indemnització, però la Unitat d'Atenció i Valoració d'Afectats per Terrorisme (UAVAT) afirma que n'hi ha 248 que no hi ha constància que hagin estat ateses ni compensades.

"Tot aquest llistat de l'Audiència Nacional ens fa mal als ulls", explica la presidenta de la UAVAT, Sara Bosch. "Veiem noms i noms i el que ens agradaria és tenir un botó màgic per poder-los trucar i dir que som aquí per ajudar-vos si us cal."

"Estem localitzant ferits físics i psicològics que estan a la sentència i ens diuen que som nosaltres els que els donem la notícia que surten al llistat de la sentència", afegeix Robert Manrique, assessor de la UAVAT.


"L'oblit" de les víctimes

La sentència, a l'espera que sigui ferma un cop es resolguin els recursos interposats, reconeix en total 345 víctimes. Fa un toc d'atenció a l'administració pel tracte que se'ls ha donat i, per això, l'associació demana al Ministeri de l'Interior que se n'ocupi, en faci seguiment i les indemnitzi.

Considera que "l'oblit" de les víctimes per part de l'administració és com una "victimització secundària".

Reclama que el Ministeri de l'Interior les localitzi amb urgència per informar-les dels seus drets perquè, un cop la sentència sigui ferma, puguin sol·licitar el més aviat possible el reconeixement com a víctimes del terrorisme.

L'associació assegura que no es tracta només de rebre una indemnització, sinó que les víctimes notin el suport de l'administració i que, més enllà dels ajuts econòmics pels danys físics o psicològics, es puguin beneficiar, per exemple, d'atenció psicològica i ajuts escolars i laborals.

Segons la UAVAT, Interior s'hauria de posar en contacte amb aquestes víctimes reconegudes a la sentència per interessar-se per la seva situació i explicar-los els drets que els corresponen.

La UAVAT, que es va crear després dels atemptats del 17A, ha demanat a la Generalitat que torni a activar el més aviat possible una oficina pròpia d'atenció a les víctimes del terrorisme, com la que hi havia fins al 2010.

Els atemptats del 17A van deixar 16 persones mortes i més de 140 ferits a Barcelona i Cambrils.

Link: https://www.ccma.cat/324/el-70-de-victimes-del-17a-no-saben-que-els-pertoca-indemnitzacio-i-atencio-medica/noticia/3114531/#origen=notirelacionada

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario