domingo, 6 de diciembre de 2020

06 desembre 2020 Levante (opinió)

 

06 diciembre 2020

 


Periodisme vivencial

Toni Mollà

Josep Pla, segons pròpia confessió, fumava per a buscar els adjectius adequats. Ben mirat, en la prosa de Pla, l’adjectiu ho és tot. Colossal, remarcable, plausible o ondulant, qntre molts altres, es repeteixenací i alà en l’obra completa. Però, més enllà de considerar-lo un “ofici sanguinari”, Josep Pla no solia adjectivar el seu ofici de periodista. L’exercía, això sí, a partir de fets viscuts de manera directa i sovint apassionada: fets viscuts i ecsrits amb passió, vull dir. Segurament, Pla, Eugeni Xammar i Gaziel conformen la santíssima trinitat del nostre millor periodisme viscut, si em permeten la lllicència.

Per estrany que sembla a primera vista, la reflexió m’ha vingut al cap mentre llegia ETA i nosaltres, el darrer llibre d’Antoni Batista, un home de dilatada trajectòria en tots els gèneres periodístics. Un llibre que, a partir de la pròpia experiència personal, explica la metamorfosi de les relacions entre el conflicte polític basc i la realitat catalana, totes dues conegudes i viscudes per l’autor. He devorat el llibre en poques sessions. El tema s’ho val perquè, vulguem que no, el conflicte basc i l’activitat d’ETA van condicionar la política espanyola durant dècades. De fet, bona part de la dreta espanyola encara anyora aquella conflictivitat extrema, deu anys després de la desaparició de la banda armada. Per la seua banda, bona part de l’esquerra catalana i espanyola no s’explica tampoc sense  els escenaris d’aquella memòria. La lluita per la democràcia està definitivament lligada, per exemple, al Procés de Burgoa, amb Mario Onainidia –anys després senador del PSOE- convertit en veu mortal de l’antifranquisme. El llibre en parla d’una manera encarnada, precsiament perquè l’autor ho va viure, i n’ha parlat també amb fonts directes. L’atemptat contra l’almirall Carrero Blanco, el d’Hipercor de Barcelona –una abnas i un després en la història d’ETA- o lassassinat d’Ernest Lluch, amic personal de Batista, són, sense dubte, fets d’altíssim interés informatiu. Però les relacions de Batista amb Jon Idígoras, Josep-Lluís Carod-Rovira, Pasqual Maragall o Roberto Manrique són, al meu entendre, les págines més emocionants.

El llibre –un macroreportatge d’àmplia obertura de compás, per dir-ho com Josep Pla- no té pérdua. No debades Batista va ser corresponsal al País Basc de diversos diaris catalans, com l’Avui i La Vanguardia, i n’ha seguit l’actualitat tota la vida. Un reportate viscut a flor de pell, ambamics, que sovint són excel·lents deep throats periodístics, amb qui l’autor passeja per Donibane o s’asseu a dinar txangurro, bon gust que tenen les persones, a l’Hermandad de Pescadores d’Hondarribia o el menú de la casa, poca broma, a la taula de la cuina d’Arzak. ETA i nosaltres es el desè llibre que Batista dedica a Euskadi; el darrer, segons anuncia. Interès informatiu al marge, l’he llegit, sobretot, com un autèntic curs de “periodisme vivencial”, segons el concepte que usa el mateix Antoni Batista en un parell d’ocasions. Els esnobs n’haurien dit “nou periodisme” perquè pensen que les innnovacions sempre arriben de lluny. Però el periodisme de Batista no necessita la vitola papanata perquè s¡assenta sobre un solatge d’autenticitat heretada. El periodisme viscut, begut a poc a poc de Pla, de Xammar o de Gaziel i que té en la “polifonia d fons” i l’escriptura diáfana les seues dues cares. Facen el favor, com he fet jo, de servir-se una sidra d’Astigarraga o un txacolí de Getaria i gaudiran d’un periodisme que, ben pensat, no necessita adjectius.

 

Opinió:

 

Nomès reiterar que ha estat un honor poder participar en un gra de sorra de aquest llibre i que, malgrat al que alguns pensin, algunes víctimes em prestat un esforç u una tasca voluntaria per assolir l’objectiu de que el terrorisme de la banda ETA pogués avcabar algún día.

I així ha estat.

 

Dels que, per altre banda es creuen amb el dret de anar donant lliçons i figurant en els llistats de partits capaços de dir que "desde que no nos matan no tenemos proyecto", prefereix-ho no opinar.

 

Per qui no ho recordi…

 

https://www.lasexta.com/programas/el-intermedio/revista-medios/desde-que-no-nos-matan-no-tenemos-proyecto-asi-desvelo-margallo-la-polemica-confesion-de-una-dirigente-del-pp-en-2015-sobre-eta_202011185fb596691d91b60001a45778.html

 

https://www.youtube.com/watch?v=K0FtnxRzfBc

No hay comentarios:

Publicar un comentario