jueves, 3 de diciembre de 2020

02 desembre 2020 (8) elmon.cat

02 desembre 2020 

 


Una foto trobada a Alcanar i testimonis alimenten la tesi que la cèl·lula tenia un altre membre

Els més de tres anys que han passat des dels atemptats del 17A impedeix als testimonis ser concloents

 

Passen les jornades del judici del 17A i continuen algunes de les incògnites més clamoroses. A la casa d'Alcanar on es preparava l'atemptat de Barcelona i que va explotar el dia abans hi havia una persona que era magribina i no era jove? Era un altre integrant de la cèl·lula? Alguns testimonis ho van explicar en les seves primeres declaracions als Mossos d'Esquadra. Fins i tot, alguns que van veure marxar membres de la cèl·lula que serien abatuts per la policia el mateix dia 17 d’agost. Alguns s’hi referien com el fruiter i altres com un home de cabells blancs, amb barba i que portava una gel·laba. La policia va trobar una fotografia d’aquest home entre la runa però, a hores d’ara, encara no se l’ha pogut identificar. Aquest dimecres se n'ha parlat al judici, i la testimoni no l’ha pogut identificar.

La sospita sobre aquest home comença no només amb la fotografia, sinó amb els testimonis dels veïns, el matrimoni Groby. En una declaració del 22 d’agost als Astor dels Mossos 31 i 23. En aquesta declaració els Mossos els van mostrar unes fotografies de la furgoneta amb la matrícula 2958BVZ, registrada a nom d’Abdelbaky Es Satti, l'imam de Ripoll. Tot i que la van reconèixer, van assegurar a la policia que era més “antiga, amb pintura blanca mate i que la porta lateral no encaixava correctament, així com que portava una baca pel transport de càrrega”. Tots dos van confirmar als agents que havien vist el vehicle a la casa d’Alcanar el dia abans de l’explosió, el 15 d’agost. Ara bé, també van informar que “la persona que van veure conduir aquesta furgoneta era un home d’ètnia àrab, d’uns seixanta anys d’edat, amb els cabells curts i barba llarga, gris i rectangular”.

Tres anys després els ha tocat declarar aquest migdia al judici amb presses, perquè el jutjat francès des d'on es feia la connexió ancava a la una del migdia, i amb una tecnologia que semblava de quan internet anava amb mòdems de fax. L’advocat de l’acusació que representa Javier Martínez, el pare del nen mort a la Rambla, ha demanat al tribunal mostrar la fotografia trobada a Alcanar, que consta al sumari com a imatge 136, que coincidiria amb la descripció que han refermat a la sala. Però no han pogut confirmar-ho a causa del temps que ha passat des de l’explosió d’Alcanar. Així ho han admès amb certa resignació en veure la fotografia projectada.

Però la possibilitat que hi hagi un home embolicat a la cèl·lula, més gran d'edat que la majoria dels integrants i que el mateix imam continua viva. No només per aquest testimoni i per la fotografia trobada. Precisament, a la sessió d’ahir va sortir un altre personatge en la declaració de Mosthapa Chaira i Yolanda Fernández. Dos testimonis que mentre prenien un cafè el mateix 17 d’agost van veure com Younnes Abouyaqoub i Mohamed Hichami marxaven de Ripoll amb una furgoneta. En la seva declaració, Yolanda Fernández va apuntar que amb ells marxava un home madur, també àrab, que posteriorment va descriure com el “fruiter” –perquè ajudava en una parada de fruita del mercat– i que mai més el van tornar a veure. De fet, el mateix “fruiter” apareix en la declaració de Saber Oukabir, el cosí d’un dels implicats, Driss Oukabir, com una persona amb la qual es veien. Aquesta figura va acabar en via morta. De tota manera, les descripcions tampoc coincidirien perquè l’home d’Alcanar tindria uns 60 anys i el de Ripoll en tindria 40 i escaig.

Cal afegir, a més, un altre home per identificar. L’home que va intentar comprar per primera vegada els precursors d’explosius en un magatzem de Tortosa. En concret, és l’atestat dels Mossos del 4 de gener del 2018, elaborat per la comissaria general d’Informació de la policia i amb número 680566/17CGINF. És un atestat que signa l’inspector encarregat del cas per part de l’Àrea Central d’Informació Exterior i que reconstrueix la fabricació dels explosius que suposadament van esclatar a la casa d’Alcanar. En aquest informe, recullen les explicacions dels amos de la botiga i encara alimenten més les sospites sobre un altre home no identificat de la cèl·lula. Els propietaris de la drogueria narren que “cap a les sis de la tarda de l’11 de juliol, un home d’ètnia magribí es va presentar al seu establiment interessant-se per la compra de peròxid d’hidrogen, manifestant que en concret necessitava 100 quilos d’aquest producte”. Tot i trobar-se en un nivell 4 sobre 5 d’alerta terrorista.

Segons recullen els Mossos en l’informe, “un cop realitzades les comprovacions per part dels declarants per poder omplir la carta de transport del producte, les dades que els havia facilitat [el comprador] eren incompletes”. Una circumstància que va impedir la venda. Segons la declaració dels amos del magatzem, “l’home va decidir marxar a peu, després de dir que tornaria ell mateix o una altra persona amb la documentació necessària”. En el primer dels tres fulls de la carta de transport el frustrat comprador va escriure un número de DNI i una adreça de Tarragona. Cap de les dues dades existia. El DNI corresponia a una dona domiciliada a Tenerife i el carrer Múrcia que havia consignat tampoc existeix a la capital tarragonina. “Les dades són inventades i, per tant, falses”, conclouen els Mossos. En la seva declaració no van poder donar gaires explicacions sobre aquest personatge només que era més aviat jove i no una persona de 60 anys. Mai s’ha pogut identificar.

 

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario