miércoles, 27 de julio de 2022

27 julio 2022 Cadena SER

27 juliol 2022 


 

Un dels supervivents del 17A comparteix institut amb el germà del terrorista de La Rambla

El primer capítol del pòdcast 'El silenci de La Rambla' dona a conèixer la història de l'Ivan i la seva família, supervivents dels atemptats del 17ª

"El 2019, el Consell Comarcal del Ripollès avisa als pares de l'Ivan que compartirà institut amb en "Víctor", el germà del terrorista que va atemptar a la Rambla. És un nom fals per protegir la seva identitat", explica el periodista Nil Marbà al primer capítol del pòdcast 'El silenci de La Rambla'. Aquesta és una part de la història de la Iolanda i l'Ivan, mare i fill que van sobreviure als atemptats del 17A a Barcelona.

Una de les protagonistes del primer capítol és la Iolanda Ortiz. Té 48 anys, és sanitària i viu a Campdevànol, un poble que està a 4 quilòmetres de Ripoll. Com a part de les vacances, va decidir passar aquell dia a Barcelona amb la seva mare i els seus dos fills, la Daniela, de 4 anys, i l'Ivan, de 10 anys. "Nosaltres estàvem al centre de La Rambla. El meu instint va ser tibar l'Ivan cap a mi. La furgoneta ens va passar a un metre. Recordo perfectament la figura del conductor. Va matar les dues persones que tenia davant", explica.

Ortiz denuncia que no va rebre cap ajuda psicològica després dels atemptats: "Ningú es va preocupar per com estàvem. No podíem ni sortir al carrer de la por que teníem. L'Ivan es despertava a les dues o tres de la matinada amb atacs d'ansietat". L'única trucada que van rebre va ser la del Consell Comarcal del Ripollès: "A Ripoll només hi ha un institut, havien de compartir-lo", detalla la Iolanda Ortiz.

L'Ivan va haver de compartir institut i equip de futbol amb el germà del terrorista. "Quan el vaig veure el vaig reconèixer, s'assemblen molt", confessa. També explica que en Víctor li va demanar disculpes "com si ell hagués sigut el causant de tot aquell malson". Tot i això, la seva mare assegura que el seu fill va donar "una gran lliçó" als adults: "Jo a en Víctor no el tractava com si fos el germà del terrorista".

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario