viernes, 22 de octubre de 2021

19 octubre 2021 (8) RAC1 (link entrevista)

19 octubre 2021 


 

 

RAC-1: Programa “El mon a Rac 1”

Nuri Manzanares, víctima d’ETA: “No he perdonat ni crec que pugui fer-ho”

Link:

https://www.rac1.cat/programes/el-mon/20211019/4102480550389/nuri-manzanares-eta-atemptat-hipercor-victima-otegi-perdo-jordi-baste.html

https://www.rac1.cat/programes/el-mon/20211019/4102480550389/nuri-manzanares-eta-atemptat-hipercor-victima-otegi-perdo-jordi-baste.html?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_content=rac1_programes

 

Va perdre dos fills i una germana en l’atemptat d’Hipercor, però l’Estat no la reconeix com a víctima de terrorisme perquè no era al lloc dels fets

L’Enric, que va perde dos germans en l’atemptat: “Durant anys em vaig pensar que era fill únic”.

Demanar perdó, com Arnaldo Otegi en nom de l’esquerra abertzale dilluns, o concedir-lo, com és el cas –si així ho senten– de les víctimes d’ETA, és una cosa molt personal. La Nuri Manzanares va perdre dos fills i una germana a l’atemptat d’Hipercor del 19 de juny del 1987, on van morir 21 persones. Ella no ha perdonat, i creu que mai serà capaç de fer-ho.

“No es pot perdonar una bestiesa com aquesta. Ens van destrossar la vida”, ha dit en una entrevista a El món a RAC1, amb Jordi Basté. La Nuri ha explicat que la declaració d’Otegi “serveix una mica” i ha celebrat que, per fi, reconeguin que la lluita armada “no els va servir per a res”. “És important que s’adonin que van destrossar moltes famílies”, ha destacat.

La història de la Nuri Manzanares i el seu marit té una altra derivada terrible. Tot i que l’atemptat d’ETA a Barcelona va partir per la meitat la seva família, l’Estat no els reconeix com a víctimes del terrorisme. L’argument del Ministeri de l’Interior és que no eren físicament al lloc dels fets.

La Nuri ha explicat que hi va haver gent que va quedar ferida que sí que se la considera víctima de l’atemptat, així com també un policia, perquè el seu cavall va morir per l’impacte de la metralla. Ells dos, però, no. De fet, en tot aquest temps, l’administració no s’hi ha posat mai en contacte.

La Nuri, en el moment de l’atemptat, fa 34 anys, estava embarassada sense saber-ho. De fet,  el seu fill Enric va explicar el seu testimoni a Islàndia, amb Albert Om.

A més, ha explicat que fa anys també van perdre una indemnització per entregar la documentació fora de termini. “Ningú ens va avisar. Quan ens en vam assabentar, vam reunir tots els papers i els vam entregar, però ja era tard”, ha detallat.

Recupera la entrevista de Jordi Basté a Nuri Manzanares, víctima d’ETA, a El món a RAC1:

Opinió:

Escoltar a la Nuri es tornar a recordar la pitjor experiència de pot pasar un èsser humá. I escoltar-la explicant que no ha rebut l’ajut de gairebé ningú des de que va succeïr l’atemptat es confirmar la urgencia en tenir una normativa com cal.

Son molts anys que portem plegats intentant assolir uns objectius que també serán diritigits a altres víctimes. Però víctimes d everitat, no con moltes que diuen que están per ajudar però ni tan sosls tenis la garantía de que estiguesin en el lloc dels fets terroristes.

Tot sortirá però, mentrestant, continuem treballant…

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario