lunes, 25 de octubre de 2021

25 octubre 2021 (Traduccio Gara 17.10.21)

25 octubre 2021 (Traduccio Gara 17.10.21)

 


Veritat i confessió, per a les víctimes que estiguin disposades a actuar amb generositat

El conflicte que ha viscut el País Basc en les darreres dècades ha causat moltes víctimes com a resultat de diverses formes de violència. Ahir, dues víctimes d'ETA i GAL van morir al Kursaal de Sant Sebastià. Robert Manrique, que va resultar ferit en l'atac d'ETA contra l'Hipercor a Barcelona, ​​i la filla de Xabier Galdeano, assassinat pels GAL, es van enfrontar a Carmen Galdeano; en lloc d’enfrontar-se, recordant el que havien viscut. Amb ells hi havia l’advocat sud-africà Brian Currin i Agus Hernan, portaveu del Fòrum Social Permanent.

Els quatre van analitzar el que va passar al País Basc, centrant-se en el que cal fer en el futur. I en aquest context difícil, van subratllar la necessitat de reconèixer totes les víctimes, i el component essencial abans, la veritat.

“És fonamental anar més enllà de les imatges, per les quals quan ens referim a" víctimes "les persones entenem que estem parlant de víctimes d'ETA. Hem de parlar de totes les víctimes, hem de superar aquest imaginari ple de partidisme ", va dir Hernan, i va afegir que deu anys després de la reunió d'Aiete," les víctimes són tothom "," tota la societat”.

Manrique també va posar aquesta idea sobre la taula. Va dir: "L'estat hauria d'entendre que el terrorisme és una qüestió estatal, no una qüestió electoral. No és una urna ". "Cal reconèixer les víctimes i no importa qui les hagi creat", va afegir.

Va parlar clarament contra els que fan servir el patiment. De fet, “utilitzar el dolor dels altres per fer una política és dolorós per a moltes víctimes. Tot i que patètics, encara veiem que si”

En el cas de l’Estat espanyol, el dolor de les víctimes s’utilitza per obtenir vots d’una banda i, per l’altra, per dissimular les massacres comeses pel propi Estat, en un intent d’imposar un relat únic. Galdeano va parlar d'això, dels que han comès violència estatal. “Ens donen lliçons de moral a la premsa, accepten el que han fet i encara són lliures i ningú els diu res. Tenen càrrecs. Els pocs condemnats van sortir immediatament de la presó i alguns van ser recompensats ”, va recordar.

Per això demano generositat, que no ens aturem en el nostre odi o necessitat personal", va dir. Va deixar clar que el seu desig no és veure Felipe González ni els diversos polítics que han estat darrere de la bruta guerra a la presó. "No vull això. Què hi podem fer? ”, Va dir.

“Nosaltres i tot el País Basc sabem què va passar. I no volem càstig, no volem veure ningú a la presó. Actuarem generosament i també els demanarem que actuïn generosament amb els presos, que facin un pas més d’una vegada per totes ”, va dir, i va assenyalar que la societat ha de“ sortir de l’odi ”per tirar endavant el procés de pau i convivència”.

Sortides per a presos

“En el nostre cas, els nostres enemics no han estat empresonats. Si haguessin estat presoners, probablement hauríem trobat una altra solució, però malauradament només tenim presos d’un costat ”, va dir la filla de Xabier Galdeano.

“Tambe va admetre que per a algunes víctimes aquesta realitat pot ser dolorosa, "però no hi té fi. Si volem avançar, no hi ha cap final a la vista. No hi ha manera de pau si 200 persones continuen a la presó. No té sentit. En aquest sentit, va assenyalar que s'hauria de derogar una legislació excepcional”.

Hernan també va parlar de l’afer dels presos. Es va referir a la Llei 7/2003, que contempla 40 anys de presó. Segons la seva opinió, la progressió dels graus també s'ha de frenar i tots els presos han de ser traslladats a les presons del País Basc del Sud per l'Estat espanyol. “I és necessari que l’Estat espanyol apliqui les normes europees; és a dir, l’acumulació de sancions ”, va afegir

El coordinador del Fòrum Social va advertir que s'hauria d'incloure a l'agenda els exiliats i els fugitius. "La taquilla està pràcticament tancada a l'Audiència Nacional", es va queixar. Com a resposta, va demanar que tots els actors acordessin un "camí basc" per promoure la reinserció de les víctimes.

Algunes víctimes no criticarien aquest camí. Robert Manrique es va presentar contra el segrest i, si la llei ho obliga, va admetre que els presos haurien de ser al carrer. "A partir d'aleshores, deixeu que facin la vida normal que puguin i no tornin al seu jo anterior", va preguntar.

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario