lunes, 11 de marzo de 2024

11 març 2024 (10) TV3

11 març 2024 


 

11M: Aznar i el PP no afluixen i neguen de nou manipulació informativa sobre l'autoria d'ETA

La crispació i la polarització política continuen marcant l'agenda en l'aniversari dels atemptats a Atocha el dia que se'n compleixen 20 anys

L'11-M va obligar a canviar la manera d'afrontar l'amenaça jihadista i va influir decisivament en el resultat de les eleccions que s'havien de fer dos dies després.

La insistència del PP de José María Aznar a assenyalar ETA com a responsable quan, des del primer moment, tots els indicis apuntaven a Al-Qaeda, li va fer perdre el govern. Han passat 20 anys i Aznar i el PP es mostren invariables.

Si bé a primera hora del matí, el president del partit, Alberto Núñez Feijóo, condemnava en un tuit totes les formes de terrorisme; a mig matí, la Fundació FAES, presidida per Aznar, ha emès un comunicat que ha capgirat el guió polític del dia, que havia de prioritzar el suport i homenatge a les víctimes.

"Reiterem que aquell govern no va ignorar cap informe policial o d'intel·ligència que contradigués la seva actitud o la seva política de comunicació durant aquelles jornades", diu el text, en què es nega que Aznar mentís de manera deliberada per càlcul electoral i que es volgués perpetrar un engany massiu.

Subratlla que "mai, mai" va arribar a mans de l'executiu d'Aznar "cap document oficial que descartés definitivament l'autoria etarra i afirmés sense titubeigs la responsabilitat jihadista". I defensa que "va ser similar al que ETA havia previst tres mesos abans".

"No acceptem mentides reiterades", insisteix un comunicat que menciona el nom d'ETA fins a set vegades.

Preguntada pel text de la FAES, la secretària general del PP, Cuca Gamarra,  ha respost que comparteix "absolutament" que aquest dilluns "no és el dia perquè es dediquin a atacar qui en aquell moment estava al capdavant del govern d'Espanya".

Des del PSOE, han acusat els populars de seguir actuant "amb el mateix patró" que l'11-M. El secretari d'Àrea Institucional, Alfonso Rodríguez Gómez de Celis, els ha reclamat que demanin perdó per" prioritzar el seu interès electoral a la veritat jugant amb la por dels espanyols".

Les víctimes segueixen dividides

Com ha passat altres anys, hi ha hagut diversos actes de record i homenatge, que les associacions de víctimes han fet per separat.

L'Associació de Víctimes del Terrorisme ha fet un acte al Bosc del Record, en què han participat líders del PP, com Feijóo, la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, o l'alcalde de la capital espanyol, José Luis Martínez-Almeida.

L'AVT ha retret a Pedro Sánchez que els hagi contraprogramat, diuen, per fer-se fotos amb els líders europeus. Perquè, a la mateixa hora, el president del govern espanyol assistia amb els reis a l'acte per commemorar el dia Europeu en record de les víctimes del terrorisme, sense la presència de Feijóo, que no hi ha estat convidat.

Des d'allà, Sánchez ha defensat: "Hem de recordar per defensar els drets humans que neguen els terroristes, i per reforçar l'estat de dret, què és la seva principal vacuna. Per impedir que quedin impunes els crims terroristes, per perfeccionar els mecanismes de prevenció i vetllar perquè ningú se senti atret per les idees d'odi que circulen a les xarxes".

L'11-M és l'atemptat jihadista més mortífer que hi ha hagut mai a Espanya. Hi van morir 192 persones i més de 1.800 van resultar ferides

No hay comentarios:

Publicar un comentario