lunes, 11 de marzo de 2024

11 març 2024 (8) RAC1 (link)

11 març 2024 

 


Exdirector d''El País', sobre l'11-M: "S'han reactivat les teories conspiranoiques per l'extrema dreta"

20 anys després de l'atemptat, Jesús Ceberio assegura que el PP sabia que ETA no n'era l'autora

Avui es compleixen 20 anys dels atemptats de l'11-M, que van consternar la societat espanyola i van crear una forta divisió a la seva política. Nacho Orovio, redactor en cap de La Vanguardia i autor del llibre Los inculpados, i Jesús Ceberio, periodista i autor del llibre La mentira del 11M, Aznar quería que fuera ETA, han repassat l'efemèride a El món a RAC1.

Ceberio, que era director d'El País quan es van produir els atacs, ha reconfirmat que l'aleshores president del govern espanyol pel PP, José María Aznar, li va trucar dues  vegades per pressionar-lo afirmant que l'autoria era d'ETA. Assegura que el govern conservador volia evitar "que l'elector pogués identificar l'autoria de l'atemptat amb la política d'Aznar a l'Orient Mitjà".

De fet, cap dels dos periodistes s'ha sorprès de les informacions que publica avui ElDiario.es, que asseguren que Aznar va mobilitzar agents del CNI a Euskadi per vincular ETA amb l'atemptat. De fet, des de ben poc després dels atacs, ja es van començar a difondre teories conspiranoiques que fins i tot vinculaven l'organització terrorista basca amb el gihadisme. Teories que apuntaven a una acció conjunta per executar l'11-M.

Nacho Orovio, però, ha aclarit que un informe de la policia ja va concloure fa molt de temps que "no hi havia hagut cap contacte previ a l'11-M entre les dues bandes". A més, també ha recordat que el mateix matí de la massacre es van captar gravacions del cap de logística d'ETA, Félix Esparza, en què deia que no havien estat ells. Una informació que - convenen els dos periodistes - era impossible que no la coneguessin al Partit Popular.

Encara ara, 20 anys després, alguns dels màxims difusors d'aquestes teories conspiranoiques com Pedro J. Ramírez, director d'El Mundo aleshores, encara hi insisteixen. En aquesta línia, Ceberio assegura que "s'ha produït una certa reactivació de la teoria conspiranoica al voltant de l'11-M", un fet que qualifica d'universal i que atribueix a l'auge de l'extrema dreta, que vol "deslegitimar la democràcia".

Recupera l'entrevista sencera als dos periodistes experts en els atemptats de l'11-M:

Link:

https://www.rac1.cat/el-mon/20240311/120670/exdirector-pais-11m-reactivat-teories-conspiranoiques-extrema-dreta.html

 

 

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario