martes, 13 de agosto de 2019

11 agost 2019 (10.08.19) (3) Ara

11 agost 2019 (10.08.19)


Un any i mig preparant uns atemptats que van acabar amb improvisació

El 2015 es va gestar el grup de Ripoll que més tard formaria la cèl·lula del 17-A. La planificació i preparació del material per fer l’atemptat va durar molts mesos, però l’explosió d’Alcanar va canviar el pla inicial. Dos anys després dels atacs, el judici a l’Audiència Nacional continua pendent

2015-16.             La gestació de la cèl·lula de Ripoll
Tot i que tres dels membres de la cèl·lula del 17-A ja consumien propaganda jihadista a finals del 2014, es considera que l’organització terrorista no es va gestar fins al 2015, quan l’imam Abdelbaki es-Satty va exercir a l’única mesquita que hi havia aleshores a Ripoll. Els tres primers integrants radicalitzats, Younes Abouyaaqoub -el conductor de la furgoneta de la Rambla-, Mohamed Hichamy -un dels autors de l’atac a Cambrils- i Youssef Aalla -mort en l’explosió d’Alcanar-, van involucrar la resta per una relació d’amistat o familiaritat. Entre finals del 2015 i principis del 2016, Es-Satty va estar a Bèlgica. Quan va tornar, va exercir d’imam a la nova mesquita de Ripoll. Durant el 2016 van començar a preparar els atemptats.
2017.  El trasllat de Ripoll a Alcanar
A finals del 2016 Abouyaaqoub, Hichamy i Aalla van a París i Brussel·les. A principis del 2017 van fer cerques a internet sobre com fer explosius. L’abril del mateix any, Es-Satty va viatjar al Marroc. Van començar a preparar el material dels explosius en un pis de Ripoll i també van buscar possibles objectius per atemptar. El juliol del 2017 es van traslladar al xalet d’Alcanar. Entre el juliol i l’agost van comprar en diversos municipis de Catalunya 480 litres de pèroxid d’hidrogen (aigua oxigenada), 500 litres d’acetona i bombones de butà, entre altres materials. Van començar a fabricar els explosius de triperòxid de triacetona.
Estiu ’17.  El lloguer de les furgonetas
La cèl·lula va establir Alcanar com a base operativa perquè hi tenien més espai i discreció, a més d’estar allunyats de Ripoll. L’11 i el 12 d’agost Hichamy i Abouyaaqoub van anar a París. El 14 d’agost Abouyaaqoub, Aalla i Mohamed Houli Chemlal van vendre joies d’or a Vinaròs per obtenir diners. El 16 i el 17 d’agost van llogar tres furgonetes. Una és la que el 17 d’agost farien servir per a l’atropellament de la Rambla, una altra la que abandonarien a l’AP-7 a Cambrils després d’un accident, i la tercera, la que apareixeria a Vic després de l’atemptat de Barcelona.
16 agost. L’explosió ensorra el pla inicial
El 16 d’agost al voltant de les onze de la nit, Es-Satty, Aalla i Houli Chemlal eren a l’exterior del xalet d’Alcanar, sopant. Quan van acabar, Houli Chemlal es va quedar al jardí recollint. Es-Satty i Aalla van entrar a la casa. A un quart de dotze de la nit hi va haver una gran explosió causada per la manipulació del material que es preparava per atemptar. Es-Satty i Aalla van morir, i Houli Chemlal va resultar ferit. L’endemà, al voltant de dos quarts de tres de la tarda, la resta dels membres de la cèl·lula es van assabentar de l’explosió. Això va obligar a canviar el pla inicial de l’organització, que volia atemptar amb les furgonetes que havien llogat, i amb els explosius dins els vehicles, a la Sagrada Família i altres llocs emblemàtics de Barcelona.
17 d'agost
16.50  L’atropellament mortal a La Rambla
Younes Abouyaaqoub es va dirigir a Barcelona amb una de les furgonetes llogades. El 17 d’agost a les 16.50 va entrar a la Rambla per la part superior del passeig central i va conduir a gran velocitat, fent ziga-zagues i en direcció al mar, atropellant tots els vianants que va trobar. Va recórrer uns 800 metres fins que el vehicle es va quedar aturat al mosaic de Joan Miró, a tocar del mercat de la Boqueria. Tretze persones van morir a la Rambla i la catorzena, ferida crítica, va morir a l’hospital el 27 d’agost. 128 més van resultar ferides, segons el recompte de l’Audiència Nacional, que admet que hi ha altres víctimes afectades pel mateix atemptat.
18.45  La fugida per la Diagonal
Després de l’atropellament, Abouyaaqoub va fugir de la Rambla a peu i va arribar a la Zona Universitària de Barcelona al voltant de les 18.21. Allà va assaltar el conductor d’un cotxe i el va apunyalar fins a la mort. El terrorista va agafar el vehicle ia les 18.45 va envestir uns agents dels Mossos d’Esquadra a l’avinguda Diagonal que estaven fent l’operació Gàbia (el dispositiu per tancar tots els accessos a la ciutat arran de l’atemptat). A les vuit del vespre es va trobar el cotxe aparcat a l’exterior d’un supermercat a Sant Just Desvern. A l’interior del vehicle hi havia el cadàver del conductor que Abouyaaqoub havia apunyalat.
18 agost. L’atemptat al Passeif de Cambrils 
 Quan havien passat vuit hores de l’atemptat a la Rambla, el 18 d’agost a la una de la matinada, Mohamed Hichamy, Omar Hichamy, Hussein Abouyaaqoub, Saïd Aalla i Moussa Oukabir van anar amb un cotxe al passeig Marítim de Cambrils, on hi havia un control dels Mossos. Es van dirigir amb el vehicle, a gran velocitat, al lloc on eren els agents, atropellant vianants, i van xocar amb la patrulla. Els terroristes van sortir del cotxe amb uns ganivets que havien comprat unes hores abans i els Mossos els van abatre. Una dona va morir atropellada i 12 persones més van resultar ferides.
18-20 agost.  Els dies en solitari del terrorista
Després que Abouyaaqoub deixés el cotxe a Sant Just Desvern el 17 d’agost al vespre, no se’l va tornar a identificar fins al 21 d’agost, quan el van abatre a Subirats. Però durant aquells dies el terrorista va fer un recorregut en solitari que durant la investigació s’ha intentat reconstruir. La següent pista del terrorista no és fins tres dies després de l’atemptat de la Rambla, quan les càmeres d’una gasolinera de Cervelló el van captar, el 20 d’agost a la nit. El 21 d’agost al matí també el van enregistrar les càmeres d’una gasolinera de Sant Cugat de Sesgarrigues. Poca estona després va assaltar una dona a l’aparcament d’un centre comercial de Sant Pere Molanta. Aquell migdia també va entrar a una masia de Sant Pau d’Ordal.
21 agost.  Abatut l’autor de l’atac a La Rambla
El 21 d’agost, quatre dies després dels atemptats a Barcelona i Cambrils, els Mossos van difondre unes fotos de l’autor de l’atropellament mortal a la Rambla. El mateix dia a les 15.25 una dona va reconèixer Abouyaaqoub i va veure com entrava en unes vinyes de Sant Sadurní d’Anoia. Amb la informació facilitada, els Mossos es van dirigir a la zona, on van localitzar el terrorista mentre caminava per una carretera de Subirats. Quan Abouyaaqoub va veure la patrulla s’hi va dirigir al crit d’” Al·lahu-àkbar ” (Al·là és gran) amb un cinturó d’explosius que va resultar ser simulat. Els agents el vanabatre.
Judici.  L’Audiència Nacional no te data
L’octubre del 2018 el jutge va fer el primer pas per jutjar els tres empresonats: Driss Oukabir (com a esglaó intermedi de la cèl·lula) i Mohamed Houli Chemlal (l’únic supervivent de l’explosió d’Alcanar), a qui considera membres de l’organització terrorista, així com Saïd Ben Iazza, que va cedir-los la identitat per comprar els explosius. El jutge els va processar com a membres o col·laboradors de la cèl·lula, tot i que no pels 16 assassinats i els 140 ferits reconeguts. Després dels atemptats també es va detenir un altre dels germans Aalla (l’amo del cotxe que es va fer servir en l’atac de Cambrils) i el propietari d’un locutori de Ripoll utilitzat pels terroristes. Tots dos van quedar en llibertat amb càrrecs i no se sap si se’ls jutjarà.
Els dubtes pendents de resoldre
L’imam i el CNI
Fins ara no s’ha explicat públicament quina relació tenia el CNI amb l’imam de Ripoll Abdelbaki es-Satty. Les sospites que fos un confident van començar pocs dies després dels atacs, quan es va saber que un jutge de Castelló va perdonar el 2014 l’expulsió d’Es-Satty per tràfic de drogues. Amb l’aixecament del secret de sumari es va saber que el CNI i la Guàrdia Civil havien visitat l’imam a la presó de Castelló.
Les connexions
Una de les peces separades de la investigació de l’Audiència Nacional dels atemptats està dedicada a les connexions internacionals que podia tenir la cèl·lula del 17-A isi això podia estar relacionat amb alguns dels seus viatges.

No hay comentarios:

Publicar un comentario