sábado, 17 de agosto de 2019

15 agosto 2019 (2) Ara

15 agost 2019 


Dos actes paral·lels per homenatjar les víctimes, sense Sánchez ni el rei
Barcelona commemorarà dissabte les víctimes del 17-A just quan es dos anys dels atemptats terroristes, en els quals van morir 16 persones. Però en el segon aniversari de l’atac hi haurà dues absències destacades: la del president del govern espanyol en funcions i la de la
casa reial. Ni Pedro Sánchez ni el rei han confirmat, per ara, que assisteixin a l’acte oficial que tindrà lloc al mosaic del Pla de l’Os, el punt on la conduïda per Younes Abouyaaqoub es va aturar el 17-A.
Tampoc ho han fet per a l’acte paral·lel que es farà una hora i mitja més tard a l’inici de la Rambla i que comptarà amb la presència de l’exdelegat del govern espanyol Enric Millo i d’altres diputats del PP i Ciutadans.
El primer acte tindrà lloc a les deu del matí, i el segon una hora i mitja més tard. Ara bé, l’homenatge oficial, que organitzen l’Ajuntament i la Unitat d’Atenció i Valoració a Afectats pel Terrorisme (UAVAT), tot just consistirà en un minut de silenci i un record senzill a les víctimes mentre sona el El cant dels ocells, l’himne que va popularitzar el violoncel·lista Pau Casals. Està previst que després les famílies de les víctimes dipositin un clavell blanc i, tot seguit, ho facin les autoritats.
Durant aquest acte no hi haurà cap parlament. La decisió respon a la voluntat de les víctimes i els familiars dels atemptats, que ja fa setmanes que van demanar a les administracions que els homenatges en aquest segon aniversari fossin especialment austers i deixessin el protagonisme als afectats.
En aquest primer homenatge sí que hi participaran el president Quim Torra –que l’endemà anirà a Cambrils–, el president del Parlament, Roger Torrent, el ministre de
l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, i els presidents del Congrés, Meritxell Batet, i del Senat, Manuel Cruz, a més de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. La delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, també hi assistirà; així com diversos consellers del Govern, ara el d’Interior, Miquel Buch, a més de regidors del consistori.
Se senten “oblidats”
El segon acte ha sigut impulsat per Catalana de Víctimes d’Organitzacions Terroristes (ACVOT), que s’ha volgut desmarcar de l’homenatge oficial perquè se senten “oblidats” per les institucions i perquè creuen que l’homenatge impulsat per l’Ajuntament serà “més aviat polític”. A banda de Millo i alguns diputats del PP i Cs, a l’inici de la Rambla hi apareixeran també el subdelegat del govern espanyol a Barcelona i el regidor de districte de Ciutat Vella



No hay comentarios:

Publicar un comentario