miércoles, 21 de agosto de 2019

20 agosto 2019 (4) Vilaweb

20 agost 2019Víctimes del 17-A demanen reflexió després de no ser reconegudes com a tal

La UAVAT diu que el 82% de les víctimes del 17-A que han assessorat i que han enviat una sol·licitud de reconeixement per danys psicològics han obtingut una resposta denegatò

La Unitat d’Atenció i Valoració d’Afectats pel Terrorisme (UAVAT) ha demanat una ‘profunda reflexió’ al govern espanyol després de negar la condició de víctimes del 17-A a alguns afectats amb lesions psíquiques posttraumàtiques, que veuen amb ‘perplexitat’ la contradicció en els criteris utilitzats.
En un comunicat, la UAVAT ha insistit que el 82% de les víctimes del 17-A que han assessorat i que han enviat una sol·licitud de reconeixement per danys psicològics han obtingut una resposta denegatòria per part de la Direcció General de Suport a Víctimes del Terrorisme del Ministeri de l’Interior.
Segons la UAVAT, les víctimes han tramitat les seves sol·licituds aportant la informació disponible requerida ‘en legítim exercici dels seus drets’, davant la qual cosa l’entitat, sense ser competència seva determinar la seva condició de víctimes o testimoni, els ha informat dels seus drets i prestat suport jurídic i psicològic.
Segons el comunicat de la UAVAT, la Direcció General de Suport a Víctimes del Terrorisme tenia ‘ple coneixement’ de la tipologia de persones afectades a les quals es dirigia fonamentalment aquesta organització, per la seva preocupació per col·laborar amb les persones amb afectació psicològica i que, a causa de la seva gran dificultat de localització, poguessin realitzar en el termini corresponent les sol·licituds.
En ser rebutjades el 82% de les sol·licituds, la UAVAT sol·licita ara a les administracions competents una ‘profunda reflexió’ a l’hora de definir els criteris de valoració del nexe causal de les lesions psíquiques posttraumàtiques en un atemptat.
En aquest sentit, ressalta que hi ha hagut casos en els quals el Ministeri d’Interior espanyol, a través de la unitat mèdica de la Direcció General de Suport a les Víctimes, no ha establert el nexe causal, mentre que aquest sí queda establert per la valoració forense a petició de l’Audiència espanyola realitzada a alguns dels afectats als quals s’ha rebutjat la seva petició de reconeixement.
‘Aquesta contradicció genera gran perplexitat i confusió en les persones afectades’, adverteix la UAVAT, que insisteix a demanar una reflexió sobre els criteris utilitzats. La UAVAT també apunta que encara que una víctima no sigui reconeguda actualment com a tal per part del ministeri espanyol, pot acabar obtenint aquesta condició en una sentència judicial.
No hay comentarios:

Publicar un comentario