04 abril 2022 (03.04.22)
Colau descarta un memorial amb els noms de totes les víctimes del 17-A
L’Ajuntament desestima la proposta d’una entitat veïnal del Gòtic per acondicionar una antiga parada de flors com a espai de memòria i dissenyar un monument
El govern de l’alcaldessa Ada Colau descarta la proposta d’una entitat del barri Gòtic per instal·lar un monument a la Rambla que recordi en tot moment els noms de les víctimes dels atemptats del 17-A. La Xarxa Veïnal Gòtic ha plantejat que el memorial es creï coincidint amb el cinquè aniversari de l’acció terrorista, que es complirà el pròxim 17 d’agost, i que hi apareguin tant els noms dels 16 morts en els atacs jihadistes a Barcelona i a Cambrils com els dels ferits amb lesions físiques i psicològiques, uns 345, segons la sentència de l’Audiència Nacional.
El col·lectiu suggereix transformar una parada de flors buida en un espai de record provisional i substituir-lo més endavant per un monument permanent, un cop que avanci la remodelació del passeig, pendent d’iniciar-se.
L’Ajuntament, però, considera que la instal·lació d’un memorial és una carpeta ja tancada des que el 2019 es va col·locar una placa d’homenatge a les víctimes dels crims de l’estiu de 2017.
“Descartem fer-ne un altre”, respon el districte de Ciutat Vella al TOT Barcelona. La làmina de bronze fa 12 metres de llarg i 20 centímetres d’amplada i inclou un lema a favor de la pau gravat en diferents idiomes. Incrustada al paviment, és a prop del mosaic de Joan Miró, on va quedar frenada la furgoneta que va cometre l’atropellament massiu. Els noms dels afectats no figuren en la placa.
La Xarxa Veïnal Gòtic considera que passa desapercebuda i no senyalitza prou que allà es va perpetrar un atemptat. “Tal com està ara, és una forma d’oblidar el que va ocórrer”, opina el president de l’associació, Mikel Uriondo, que defensa que s’erigeixi un monument més visible perquè exerceixi, alhora, de denúncia de la desatenció que algunes víctimes retreuen, en especial al Ministeri de l’Interior.
L’Ajuntament contraposa que l’actual memorial “és fruit del treball amb les entitats i familiars”. A més, sosté que “recull acuradament la reacció espontània de la gent d’escriure missatges de dol a la Rambla” després de l’acció terrorista. “El memorial ja està consolidat com a tal després de cinc anys, perquè recull tot aquell procés i com les famílies s’hi sentien identificades”, al·lega.
De floristeria a espai de record
La Xarxa Veïnal Gòtic s’ha reunit aquesta setmana amb el regidor de Ciutat Vella i de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa. L’entitat li ha lliurat un esbós del mural amb què vol que es decori un quiosc de floristes ara en desús, el més pròxim al lloc on el vehicle conduït pel terrorista Younes Abbouyaqoub va aturar-se.
El disseny combina cartells amb el nom de cadascuna de les 16 víctimes mortals en el costat de la parada que dona al passeig; la frase “La ciutat de Barcelona en record de les víctimes d’agost de 2017”, escrita en diferents llengües en el cantó muntanya; la llista amb els noms dels ferits en el cantó mar i envoltada del dibuix d’unes mans, i un colom encerclat per la paraula pau en un munt d’idiomes en l’extrem que dona a la calçada.
Uriondo defensa que és una proposta feta “amb respecte i estima” vers els afectats del 17-A i desitjaria que prengués l’“espurna” que esperonés les institucions a vetllar pels drets de les víctimes. N’hi ha que encara no han sigut reconegudes ni rescabalades. “És senzill pintar la parada, afegir unes fotos, fer uns grafits o posar un vinil. No hi ha més, es tracta que la gent sàpiga que les víctimes no estan ateses, que moltes ni tan sols han rebut una trucada i que, encara que els polítics vinguin després a fer-se la foto amb elles, no reben l’atenció que mereixen”, postula.
L’Ajuntament matisa que sí que ha recollit altres suggerències per analitzar-les abans que es commemori el lustre de la massacre. En aquest sentit, la Xarxa Veïnal Gòtic ha suggerit que s’exposin fotografies de professionals i d’aficionats del barri, que van retratar la bàrbarie comesa el 17-A, i que s’exhibeixin missatges i objectes amb què una multitud de ciutadans van manifestar el seu condol en l’altar improvisat en què el mosaic de Miró es va convertir durant els dies següents als atemptats. També suggereix que el documental 800 metros -d’estrena recent a Netflix- es projecti a la mateixa mostra.
L’organització veïnal planteja que primer s’organitzi una exposició temporal per l’aniversari dels crims terroristes i, després, passi a formar part de la col·lecció permanent del Museu d’Història de Barcelona. L’Ajuntament ha contestat que ho estudiarà, afirma la Xarxa Veïnal del Gòtic.
Mateixa resposta ha rebut una altra reclamació de l’entitat, que aposta perquè el membre de la Unitat d’Atenció i Valoració a Afectats per Terrorisme (UAVAT) Robert Manrique imparteixi conferències en diferents auditoris municipals per donar a conèixer el desamparament que víctimes del 17-A denuncien patir. Uriondo creu que tot plegat contribuiria a “tancar la ferida” dels atacs terroristes de 2017.
No hay comentarios:
Publicar un comentario