21 novembre 2012
Programa Jornada Universitat de Barcelona
Coordinat per Universitat de Barcelona - Centre de Estudis Històrics Internacionals – Pavelló de la República - Universitat de Barcelona
Amb el suport de la “Fundació Ernest Lluch”
III JORNADA PARLEM D’EUSKADI. En memòria d’Ernest Lluch. 12è aniversari.
Les altres víctimes i el seu paper en el nou escenari
Les associacions de víctimes del terrorisme han monopolitzat la idea de víctima i el seu missatge, que es caracteritza pel manteniment de la més absoluta bel·ligerància amb la gestió de la pau i dels presos, i actuen com a veritables grups de pressió del Govern. Hi ha però unes altres víctimes, no adscrites, sense presencia corporativa als mitjans, que defensen passos cap a la distensió i la pau. També hi ha unes víctimes imperceptibles a l’opinió pública, les causades pels aparells de l’Estat. Totes aquestes són l’objecte de la jornada acadèmica, en la línia del que sempre havia defensat Ernest Lluch.
Lloc: Aula Magna de la Facultat de Filosofia, Geografia i Història de la Universitat de Barcelona
C/ Montalegre, 6, 4a planta / 08001 Barcelona
MATÍ
9:30. Presentació
A càrrec d’Antoni Segura (director del CEHI de la UB ) i d’Antoni Batista (professor de la
URV) (coordinadors de la Jornada ).
10:00 Pau, mediació, perdó, reconciliació.
A càrrec de Mons. Juan Mª Uriarte, bisbe emèrit de Sant Sebastià.
Presentat per Armand Puig, degà de la facultat de Teologia de Catalunya
12:00 Pausa
12:45-13:30
Robert Manrique (ex president Associació Víctimes de Terrorisme de Catalunya). Les víctimes i les institucions
TARDA
16:00 Les víctimes de l’Estat.
Karmen Galdeano (Associació de Víctimes de l’Estat / Fundació Egiari Zor). Todas la verdades: eje de la convivencia democràtica.
16:45 Les altres víctimes
Gorka Landaburu (periodista). Por la convivencia y la memoria
17:30
Verónica Portell (periodista i escriptora). Ser lo que decida sin victimismo, manipulación ni estigmas; pasos necesarios para vivir sin rencor
18:15 Pausa
18:30
Pernando Barrena (portaveu Izquierda Abertzale (SORTU). L’esquerra abertzale: víctimes i reconciliació
19:15 Conclusions. A càrrec d’Antoni Segura i d’Antoni Batista.
19:45 Cloenda. A càrrec de Rosa Lluch (professora d’Història Medieval de la UB ).
Opinió:
Primerament, agraïr la oportunitat que m’han dona’t els doctors Batista i Segura per posar sobre la taula la realitat social de la majoría de víctimes del terrorisme. En la meva conferència he pogut fer un resum molt detallat (gairebe un hora, gràcies) de quin ha estat el comportament de les INSTITUCIONS des de 1987 fins ara ampliant la informació amb el estudi històric que vaig presentar sobre terrorisme a Catalunya el 30 de desembre de 2010.
D’altre banda, el fet de poder compartir temps i experiencia amb altres tres víctimes reconegudes del terrorisme (Rosa Lluch, Gorka Landaburu i Verónica Portell) ha servit per poder mostrar a tothom que ho volgui veure i entendre que existeixen víctimes que no estem d’acord amb al que van dient els suposats “representants” que ens volen imposar. També van asistir víctimes de ETA o de la extrema dreta a la Jornada i es una questió que vull agraïr des de aquestes linees. Potser altres que no van venir es que o be no tenen res a dir o be no sabrien com explicar la politització que han viscut en els darrers anys. O fins i tot no volen apendre res sobre el tema. Allà ells…. prou feina deuen tenir en aixecar tot alló que han tirat per terra.
Com a detall important, vull recordar que desprès de 25 anys de feina fosca i feixuga he p0ogut gaudir de un de aquells moments que feia anys esperava: que la “izquierda abertzale” reconegués públicament “el daño, el dolor y el sufrimiento que el comportamiento de la izquierda abertzale haya podido ocasionar en las víctimas…. Y que nadie debe eludir su responsabilidad”. Primer m’ho va dir el etarra Rafael Caride al mes de juny, desprès el advocat Iñigo Iruín el octubre i ara el máxim representant de la “izquierda abertzale”, el seu portaveu Pernando Barrena. Ja tocava…
I afegir que un cop tingui la grabació complerta de la Jornada será un plaer penjarla en aquest blog. Un veritable plaer.
No hay comentarios:
Publicar un comentario