04 abril 2014
Matar polítics en ficció per no fer-ho realment
L'estrena gironina de la sèrie "La revolución de los Ángeles" genera una profunda reflexió sobre el sistema actual
Després de Barcelona, Girona és la següent parada per presentar en societat "La Revolución de los Ángeles", una sèrie que pretén sacsejar la societat amb un missatge actual i agosarat a parts iguals: la mort de polítics corruptes a mans de malalts terminals que ho han perdut tot per culpa de la crisi. La sèrie es va estrenar a l'Espai Caixa i està en bona part finançada pel Col·legi de Metges de Girona.
Quan Sofia del Valle, malalta terminal de càncer, viuda amb tres fills i empresària que ho ha perdut tot a causa de la crisi, clava un bisturí al coll del ministre de Sanitat César Barrientos -un home calb, baixet i amb interessos econòmics a la sanitat privada-, ho fa per un motiu: la desesperació. Aquesta és l'element continu que plana sobre la sèrie de ficció La Revolución de los Ángeles", un treball col·lectiu de micromecenatge que ahir va ser presentat en societat a Girona.
El personatge de del Valle és un clar reflex del patiment i la ràbia que molts ciutadans pateixen actualment com a conseqüència de la crisi econòmica, i també de les accions dels nostres governants. De la mateixa manera, Barrientos és molt identificable dins d'una casta política que avui existeix, i d'una manera significativa.
Gent que no té res a perdre -perquè està sentenciada- mata polítics corruptes i inicia una revolució cridada a sacsejar les imperfeccions i les estructures corcades de l'estat actual. És sens dubte un missatge radical, portat a l'extrem. Però va servir perquè ahir, a l'Espai Caixa de la plaça Poeta Marquina, assistents de tota mena féssin un pas més enllà i reflexionéssin sobre la situació que estem vivint.
La projecció de la pel·lícula anava acompanyada d'un debat posterior amb representants del món empresarial -Joan Casadevall en representació de la FOEG-, el món judicial -Fernando Lacaba, president de l'Audiència de Girona-, i mèdic -Benjamí Pallarès, president del Col·legi de Metges de Girona-. També periodístic, ja que l'ideòleg de la sèrie és un treballador de la informació com Oriol Clavell, i artístic per part dels actors i actrius presents en l'acte. A la sala, en canvi, no hi havia cap representant del món polític.
I la seva missió va ser construir amb reflexions i arguments una idea de canvi que a la ficció es construeix a base d'assassinats. Lacaba per exemple, va optar per una revisió del sistema penal, ja que va admetre certes legislacions que posen pals a les rodes al correcte funcionament democràtic. També va instar els ciutadans a resoldre les desigualtats votant a les urnes "a noves formacions, amb idees noves i gent jove".
Per Clavell, en canvi, és la casta política la que té una clara responsabilitat en la situació de crisi de molta gent, i en el creixement de les desigualtats: "cadascú ha de fer una cosa per canviar. Hem de demanar compromisos de base". Va subscriure les paraules el seu company i director de la ficció, Marc Barbena al dir que "tots tenim l'obligació de jutjar els nostres polítics i ens hen d'escoltar. Els que poden fer grans coses són ells".
Per Clavell, en canvi, és la casta política la que té una clara responsabilitat en la situació de crisi de molta gent, i en el creixement de les desigualtats: "cadascú ha de fer una cosa per canviar. Hem de demanar compromisos de base". Va subscriure les paraules el seu company i director de la ficció, Marc Barbena al dir que "tots tenim l'obligació de jutjar els nostres polítics i ens hen d'escoltar. Els que poden fer grans coses són ells".
Una visió diferent la va donar Casadevall. Pel representant de la FOEG els polítics hi pinten poc en una societat on les decisions es prenen a nivell econòmic. I va recordar: "L'any 2004 hi havia la mateixa corrupció que ara, però només als que estaven fora es queixaven. Quan el diner corre la gent no diu res", va dir per justificar que la deriva que ens ha portat a la situació actual l'hem creat "una mica entre tots". Pallarès va entrar en el debat reclamant la necessitat de fer una "parada fonda" i revisar la història per evitar que es repeteixin episodis com aquests. No només les persones assegudes a la taula de debat van dir la seva. El públic també va participar amb idees com ara anar cap a una democràcia participativa, fer que els polítics "tinguin por" de les persones -en el sentit que escoltin les seves propostes i prenguin consciència que és el poble qui ha de prendre les decisions-.
Ningú va justificar la violència que es va veure a la sèrie. Ningú, ni a Barcelona -els cinemes Girona es van omplir de gom a gom durant l'estrena- va subscriure els desesperats impulsos assassins dels malalts terminals. Tots però, van captar el missatge. I d'això es tractava: "matar els polítics en la ficció per no haver-ho de fer realment".
Opinió:
Excel·lent la trobada, la preparació del lloc i el tracte rebut tant per part del COMG com pel personal de La Caixa.
I el nivell del col·loqui posterior de una alçada gairebe inmillorable tant per part dels ponents com dels partcipants des de el públic asistent.
Malgrat la forta pluja, un éxir absolut.
No hay comentarios:
Publicar un comentario