lunes, 10 de agosto de 2015

09 agosto 2015 Diari de Girona (opinió)

09 agost 2015


Un centenar de càrrecs del PP cobra del Govern valencià sense anar a treballar

La cúpula funcionarial de l'època Fabra ha estat destituïda però no reubicada 






Almenys un centenar d'alts funcionaris de la Generalitat es troben de braços plegats després d'haver estat destituïts per l'Executiu valencià sense que se'ls hagi comunicat una nova destinació. Tot esperant que se'ls assigni una nova plaça, aquest personal està sense res que fer, molts d'ells a la seva casa, però cobrant el salari íntegre corresponent al lloc de confiança que ocupaven sota el mandat popular. 
La xifra de funcionaris sense destinació creix dia a dia conforme els nous responsables de les conselleries prenen posessió i opten, en la majoria dels casos, per prescindir de funcionaris promocionats durant l'anterior legislatura. 
En total hi ha 700 llocs de lliure designació. No tots saltaran dels seus llocs, però, uns cent ja han rebut la trucada. 
El terratrèmol pel canvi de signe polític era esperat, però no el col·lapse que s'està produint, en bona part, com a conseqüència del buit de poder a l'àrea de Funció Pública a compte de la picabaralla entre el PSPV i Compromís, socis de Govern, pel nomenament d'aquesta direcció general vacant fa més d'un mes.
Fonts coneixedores dels secrets de la Funció Pública van admetre al diari Levante que en la nova Generalitat ha esclatat el cas, al mateix temps que el malestar funcionarial creix per moments. 
La situació és a grans trets la següents funcionaris que ocupaven llocs de lliure designació als quals se li ha comunicat el seu cessament (sotsdirectors generals i caps de servei, encara que també exalts càrrecs del PP), però que no tenen nova ubicació en mancar de plaça pròpia. 
Segons la llei de la funció pública valenciana, els òrgans responsables de Personal han d'oferir-los un nou lloc, reassignació que no s'ha produït, en tant aconsegueixen una nova adscripció. 
Mentrestant, tenen dret a quedar en espera cobrant el sou íntegre almenys durant un mes. El problema és que amb la direcció de Funció Pública escapçada recol·locar a aquest col·lectiu és complicat. 
D'aquest àrea depèn les classificació de llocs, però no hi ha ningú al capdavant. La consellera de Justícia, Gabriela Bravo, de qui depèn Funció Pública, podria assumir aquestes competències, però ha preferit esborrar-se d'un conflicte que té enfrontats a PSPV i Compromís i als seus respectius sindicats afins: la FSP-UGT i Intersindical. 
La conclusió és que desenes de funcionaris estan sense feina, a casa o vagant per les conselleries.
La situació ha arribat ja a oïdes del PP, ara en l'oposició, que des de les Corts ha preguntat a Bravo que està passant en el seu departament. La portaveu adjunta Maria José Català vol saber quantes reincorporacions i nomenaments d'alts funcionaris estan pendents.
El Consell de Ximo Puig té pendent també l'aprovació dels reglaments orgànics de les conselleries (ROFs), en els quals es culmina el disseny de l'organigrama dels departaments. Els ROFs, que han de ser aprovats per decret del Consell, determinen, entre altres qüestions, les prefectures de serveis i les subdirecciónes generals, un pas previ perquè els alts càrrecs promoguin els processos de selecció per lliure designació dels seus funcionaris de confiança. 
Encara que cada conselleria determina la seva estructura, també aquí és fonamental el paper de Funció Pública, de qui depenen els sotsdirectors generals que s'encarreguen de la classificació de llocs.
Es dóna la paradoxa que en aquests llocs segueixen els funcionaris de l'etapa popular. 
El galimaties jurídic és de tal calibre que hi ha alts funcionaris que fins i tot s'han "rebel·lat" i es neguen a acceptar un cessament informal i amb feble cobertura legal. Alguns estan exigint que se'ls motivi el cessament.

Salaris blindats pel PP

Hi ha, a més, una altra qüestió heretada. El Consell del PP va accelerar el nomenament d'alts funcionaris en previsió del canvi i els va blindar el salari. Aquest personal no pot ser destinat a un lloc qualsevol: el nou lloc de tenir el mateix nivell competencial i estar en la mateixa localitat. Si la situació no es resol en un mes, només perdran el complement de destinació. Més enllà de la situació personal i laboral d'aquest col·lectiu, les conseqüències de la paràlisi administrativa podrien ser majors. Les fonts consultades recorden que aquests llocs (n'hi ha un total de 700) són claus, ja que els corresponen funcions de control financer, gestió econòmica o autorització d'expedients de tot tipus.

Opinió:

Penjo aquesta noticia, no pas pel fet de que parli de representants de un partit o un altre, això tant me fa, es el de menys.
La penjo perque me ha portat els records de quan a finals de l’any 2010 va haber un altre canvi de gobern (en aquest cas a Catalunya) i els nous vinguts no van tenir cap tipus de mania en tancar un servei de informació i orientació a víctimes del terrorismo. I als dos responsables de aquell departament no varem tenir el cinismo i la hipocresía de aguantar ni un sol minut mes aquell menyspreu per la gent a la que teniem que ajudar i varem deixar la feina sense esperar que ningú ens portes un sou (o un sobre) a casa.
Sempre hi hauran ciutadans normals que tindrem mes dignitat que certs representants polítics.




No hay comentarios:

Publicar un comentario