martes, 22 de febrero de 2022

21 febrer 2022 (19.01.22) Le Soir (Bélgica)

 21 febrer 2022 (19.01.22) 

 


 

Attentats en Catalogne: une thèorie conspirationniste ravivée par un policier ripou

L’histoire est digne d’un film d’espionnage. Un ancient commisarie ripou, accuse d’une liste interminable de délits, a insinué cette semaine lors de son process que les serveis secrets espagnols étaient lies aux attentats de Barcelone. Depuis, ces acussations sans preveus sont reprises par un secteur de l’independentisme catalan.

Jose Manuel Villarejo n’en est pas à son premier coup d’éclat. L’ancien policier á la retraite (arreté en 2017 et acussé de quatorze délits pour lesquels il risque jusqu’á 11º ans de prison) a affirmé mardi face aux juges lors de son procès que els attentats de Barcelona ont eté “une grave erreur de Sanz Roldán (ancien directeur du CNI, les services secrets espagnols, NDLR) qui a mal calculé consèquences de vouloir faire peur à la Catalogne” à quelques semaines du reférendum du 1er octubre 2017.

Interrogé par la presse l’endemain, Villarejo a nuencé ses propos en affirmant qie l’intention du CNI n’était pas de commetre un attentat mais que la “situation lui a échappé” avec l’explosion de la maison d’Alcanar où le cerveau des attentats, l’imam de Ripoll, Abdelbaky Es Satty, prèparat les explosifs avec d’autres membres de la cellule. “L’intention était de doner l’appearaence d’un risque pour la Catalogne sente le besoin d’une protection de l’Etat”, certfie le retraité.

Propice à la conspiration

“Il faut rappeler que Villarejo est en guerre contre Sanz Roldán quíl juge responsable de sa détention et de l’arrét de 40 ans de pratiques mafieuses”, analyse Jordi Xuclá ancien députe au Parlament espagnol désromais proffesseur de relations internationales. Xuclá était membre de le dénommée “Comission des secrets officiles” en 2018 lorsque Sanz Roldán a été auditionné. Tenu au secret, il neu peut réveler ce qu’il entendu mais explique tout de méme qu’il ne donne “aucune crédibilité” à l’ancien policier.

En outre, pour Xuclá, le fait que le CNI ait reconnu qu’Es Satty avait été leur confident en 2014 alors qu’il était incarcéré pour trafic de stupéfiants á Castellón, en Espagne, est un terrain propice á la conspiration. “Cette realtion d’Es Satty avec le CNI a’rrete en 2014 lorsque les services secrets se rendent compte qu’il n’est pas fiable et meme si cette collaboration est “sexy” pour un fabriquant de fake new sil faut savoir qu’un confident du CNI, c’est souvent un delaer à qui on donne 600 € pour dénoncer ses comparses. Ce n’est pas un agent secret!” résume-t-il.

Una comisión d’enquete réclamee

De son cote, Robert Manrique, fondateur de l’associatuion des victimes d’attentats “Uavat”, admet qu’en entendant Villarejo, il a pensé à d’autres déclarations de l’ancien policier. “En 2019 il avait aussi acusé les serveis secrets frabçais et marocains d’etre derrière les attentats de Madrid de 2004 en disant qu’il avait des enregistraments mais finalement il n’a apporté aucune preuve”, relate l’activistye qui adú repondré a une avalanche d’appels de victimes inquietes cette semaine.

Quant aux victimes étrangeres, Manrique s’appréte à leur écrire: “Comment veus-tu que des vicxtimes comme Marcet Vera, les victims belges que nous connaisons, comprennet? Nous enverrons ce vendredei un mail aux étrangers pour leer expliquer qui est Villarejo, etc.”.

Pour Manrique, ces acussations créent des dommages psychologiques aux victimes mais, d’un auntre cote, li estime que Villarejo pourrait tout de méme avoir des informations. “Nous demandons donc une comisión d’investigation comme cela se passe partout après un attentat mais quin n’a jamais eu lieu ici”, expose Manrique Sept partis politiques (règionalistes) ont d’ailleurs réclame cette comisión d’investigacions au Parlement pour “connaitre dans les détails la relation entre Es Satty et le CNI”.

Qu’Es Satty soit passé sous les radars du CNI est un fait, mais c’est une erreur des services secrets comme il en existe à chaque attentat”, avance l’expert en relations internationales. Xuclá recommande en outre que l’Espagne soit plus transparente sur ancient parti de la droite nationaliste catalane: “alors qu’á Madrid les médias et politiques ne donnet aucune cre´dibilité à ce perssonage, certains personnes en Catalogne l’utilisent aujourd’hui pour vendre le discours dont ils ont besoin pour survivre”.

TRADUCCIO AL CATALA

Atemptats a Catalunya: una teoria de la conspiració revifada per un policia corrupte

La història és digna d'una pel·lícula d'espies. Un excomissari de Ripou, acusat d'una llista interminable de delictes, ha insinuat aquesta setmana durant el seu judici que els serveis secrets espanyols estaven vinculats als atemptats de Barcelona. Des d'aleshores, aquestes acusacions no provades han estat assumides per un sector de l'independentisme català.

Jose Manuel Villarejo no està al seu primer cop de brillantor. L'ex policia jubilat (detingut l'any 2017 i acusat de catorze delictes pels quals s'enfronta a 11 anys de presó) va afirmar dimarts davant els jutges durant el seu judici que els atemptats a Barcelona van ser "un greu error de Sanz Roldán (exdirector) del CNI, els serveis secrets espanyols, Ed) que van calcular malament les conseqüències de voler espantar Catalunya” unes setmanes abans del referèndum de l'1 d'octubre de 2017.

Interpel·lat per la premsa l'endemà, Villarejo va matisar les seves declaracions afirmant que la intenció del CNI no era cometre un atac sinó que la "situació se li va escapar" amb l'explosió de la casa d'Alcanar on el cervell dels atacs, el L'imam de Ripoll, Abdelbaky Es Satty, va preparar els explosius amb altres membres de la cèl·lula. “La intenció era fer que l'aparença d'un risc per a Catalunya sentis la necessitat d'una protecció estatal”, certifica el jubilat.

Favorable a la conspiración

“Cal recordar que Villarejo està en guerra contra Sanz Roldán, a qui considera responsable de la seva detenció i del cessament de 40 anys de pràctiques màfies”, analitza Jordi Xuclá, exdiputat de Roma, professor de relacions internacionals. Xuclá va ser membre de l'anomenada "Comissió de Secrets Oficials" l'any 2018 quan Sanz Roldán va ser audicionat. Mantingut en secret, no pot revelar el que va escoltar, però explica, tot i així, que "no dóna credibilitat" a l'antic policia.

A més, per a Xuclá, el reconeixement del CNI que Es Satty havia estat el seu confident l'any 2014 mentre estava empresonat per narcotràfic a Castelló, Espanya, és un terreny fèrtil per a la conspiració. “Aquesta relació d'Es Satty amb el CNI va acabar l'any 2014 quan els serveis secrets es van adonar que no era fiable i encara que aquesta col·laboració sigui “sexy” per a un fabricant de notícies falses si cal saber que un confident del CNI sovint és un delator que rep 600 € per denunciar els seus associats. No és un agent secret!" ell resumeix.

Es demana una comissió d'investigació

Per la seva banda, Robert Manrique, fundador de l'associació de víctimes dels atemptats "Uavat", admet que quan va escoltar Villarejo va pensar en altres declaracions de l'expolicia. "L'any 2019 també va acusar els serveis secrets francesos i marroquins d'estar darrere dels atemptats de Madrid del 2004, dient que tenia enregistraments però al final no va aportar cap prova", relata l'activista que va haver de respondre a una allau de trucades. de víctimes preocupades aquesta setmana.

Pel que fa a les víctimes estrangeres, Manrique està a punt d'escriure'ls: “Com esperes que entenguin víctimes com Marc i Vera, les víctimes belgues que coneixem? Aquest divendres enviarem un correu electrònic als estrangers per explicar qui és Villarejo, etc.”.

Per a Manrique, aquests càrrecs generen danys psicològics a les víctimes però, en canvi, creu que Villarejo encara podria tenir informació. "Demanem, doncs, una comissió d'investigació com passa arreu després d'un atemptat però que mai s'ha produït aquí", explica Manrique. Set partits polítics (regionalistes) també han demanat que aquesta comissió d'investigació al Parlament "conegui amb detall la relació". entre Es Satty i el CNI”.

Que Es Satty va passar sota el radar del CNI és un fet, però és un error dels serveis secrets com hi ha amb cada atac”, avança l'expert en relacions internacionals. Xuclá recomana, a més, que Espanya sigui més transparent sobre l'antic partit de la dreta nacionalista catalana: “mentre que a Madrid els mitjans i els polítics no donen cap credibilitat a aquest personatge, alguns a Catalunya l'utilitzen avui per vendre el discurs que necessiten per sobreviure. ”.

Opinió:

A banda de agrair el interès mostrat per molts medis estrangers dels que van arribant els resums de premsa, me agradaria deixar molt clar que la nostre intervenció no te res a veure amb temàtiques polítiques ni partidistes sinó nomes en el fet de donar a conèixer la opinió de la immensa majoria de víctimes amb les que sovint parlem de les seves problemàtiques.

I està molt clar que una de les seves màximes i constants reclamacions es que es conegui tot el que va passar abans dels atemptats per que malauradament  després tanta gent patis les conseqüències. I a mes a mes, saber-ho perquè els mateixos errors (voluntaris o no) no es repeteixin.

Malgrat a algú no li agradi pensar en el tema, hi han vides en joc…


 

No hay comentarios:

Publicar un comentario