martes, 19 de septiembre de 2017

18 setembre 2017 (14) beteve (link)

18 setembre 2017



http://beteve.cat/homenatge-treballadors-revista-papus-40-anys-atemptat/

Homenatge als treballadors de la revista ‘El Papus’, 40 anys després de l’atemptat

L’Ajuntament col·loca una placa commemorativa a la revista satírica on l’any 77 va explotar una bomba de la ultradreta

L'any 1977, un maletí bomba va explotar a l'edifici de la revista satírica i humorística 'El Papus' i va deixar una víctima mortal, el conserge. 17 treballadors més en van quedar ferits de diversa consideració però els culpables no van ser mai jutjats. 40 anys després dels fets, l'Ajuntament de Barcelona ha recordat aquell indret del Raval amb un acte d'homenatge en memòria de les víctimes i per la llibertat d'expressió en què s'ha inaugurat una placa commemorativa.
El faristol s'ha situat just davant d'on estava situat el setmanari satíric, al carrer dels Tallers, 77. L'acte ha estat presidit per l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha anat acompanyada de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. També hi ha assistit un dels seus fundadors, Óscar Nebreda, que era a la redacció quan va esclatar l'artefacte: "Era una revista molt bèstia en la qual fèiem de notaris de l'actualitat, i això no agradava als grans poders de l'Estat."
El 20 de setembre del 1977, en plena transició democràtica, un maletí bomba va explotar a la seu de la revista 'El Papus', situada al número 77 del carrer dels Tallers. El conserge va morir a l'acte i 17 treballadors més en van resultar ferits. L'edifici va patir danys materials importants.
L'atemptat va ser un cop dur i l'evidència que, tot i la fi de la dictadura, dos anys abans, la plena llibertat d'expressió tardaria a arribar a Espanya. De fet, la justícia no va enviar ningú a presó pels fets. Els sospitosos que van anar a judici, pertanyents a associacions feixistes, van ser absolts o van rebre penes menors.
"Era una època en què la censura encara existia amb l'anomenada llei Fraga", explica Antoni Guiral, divulgador del món del còmic. "'El Papus' va rebre centenars de querelles al llarg de la seva existència, no només durant el franquisme, sinó també durant la democràcia", afegeix.
Aquesta repressió contrastava amb la bona acollida d''El Papus'. Se'n van arribar a publicar tirades de 160.000 exemplars setmanals, tot un èxit. L'atemptat no la va afectar, i si el 1986 va acabar desapareixent, va ser perquè 'El Jueves' li va anar prenent a poc a poc protagonisme.


No hay comentarios:

Publicar un comentario