jueves, 7 de marzo de 2019

04 març 2019 (9) CatalunyaPress

04 març 2019 


Inaugurat el Memorial Rambles per recordar l'atemptat del 17 d'agost del 2017

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; la portaveu del Govern, Elsa Artadi; el conseller d'Interior de la Generalitat, Miquel Buch, i la delegada del Govern central a Catalunya, Teresa Cunillera, han inaugurat aquest dilluns al costat del mosaic de Joan Miró de la Rambla el Memorial Rambles per recordar els atemptats del 17 d'agost de 2017, que va causar la mort de 16 persones i més d'un centenar de ferits a Barcelona i Cambrils, amb 14 de les víctimes mortals a la Rambla.

En un acte solemne, en el qual també han participat membres de la Guàrdia Urbana, els Mossos d'Esquadra, Guàrdia Civil i serveis d'emergències de la ciutat, s'ha descobert una placa de 12 metresde longitud incrustada a terra amb la frase 'que la pau et cobreixi, oh ciutat de pau', escrit originalment en àrab, i que també es pot llegir en català, castellà i anglès.

La frase està acompanyada del dibuix 'Barcelona' de l'artista Frederic Amat, un símbol que va fer en els moments immediatament posteriors a l'atemptat i que va cedir a la ciutat, en una placa en què també figura la data i hora exactes dels fets: ' 2017.08.17. 16:50 ', en un memorial que s'entén com un homenatge a la pau, la cultura i la fraternitat, i que vol convertir-se en referent de concòrdia, entesa i solidaritat entre persones.

L'Ajuntament ha detallat que el recordatori de l'atemptat no només vol expressar el dany a les persones i a la ciutat, sinó transmetre la responsabilitat, fermesa i solidaritat que van manifestar els veïns i la ciutadania, i la Fundació Joan Miró ha expressat que el memorial, juntament al mosaic de Miró, serà un símbol d'una ciutat oberta al món, de pau, de concòrdia i de vida.

Memòria

Es tracta d'una proposta treballada pel comissionat de Programes de Memòria de Barcelona i l'equip km-ZERO, responsable de la reforma de la Rambla, que també s'encarregarà d'integrar-lo en el projecte global d'urbanització de tot el passeig, per la qual cosa , en una segona fase, i en el marc d'aquestes obres, es preveu actuar i urbanitzar tot el Pla de l'Os, que inclourà la restauració del mosaic, la recol·locació del text memorial i la introducció de set arbres.

La germana d'un menor mort en l'atemptat a la Rambla, Mireia Martínez, ha intervingut durant l'acte: "El tracte per part de les institucions té molt a millorar", ha criticat.

Ha agraït el suport de Colau i de l'associació Unitat Atenció i Valoració Afectats per Terrorisme (Uavat), i ha insistit que les famílies mereixen saber la veritat sobre el què pas en els atemptats, tot i que ha recordat que la llum dels éssers estimats morts els guien cap a la llibertat, en les seves paraules.






No hay comentarios:

Publicar un comentario