domingo, 10 de marzo de 2019

09 març 2019 (04.03.19) naciodigital.cat

09 març 2019 (04.03.19) 




Mireia Martínez, familiar de les víctimes de l'atemptat del 17-A: «Mereixem saber la veritat»
Barcelona inaugura el memorial de les víctimes a la Rambla

Barcelona ha inaugurat aquest dilluns el memorial que recorda les víctimes de l'atemptat del 17-A a la Rambla. Es tracta d'una inscripció de 12 metres de llargada incrustada a terra i situada al costat del Pla de l'Os.

La frase que es pot llegir en aquest memorial és "Que la pau et cobreixi, oh ciutat de pau", escrita originalment en àrab, i que es pot llegir també en català, castellà i anglès.

A l'acte d'inauguració ha parlat una familiar de les dues víctimes de Rubí, Mireia Martínez, que ha denunciat el tracte rebut pels familiars per part de les administracions.

"No és moment de crítiques, però em veig obligada a comentar que el tracte de les administracions té molt a millorar", ha dit, i ha lamentat haver trobat a faltar "atenció, reconeixement, ajuda, acompanyament, empatia i afecte" per part de les institucions en "probablement el moment més dur de les nostres vides".

Respecte al tracte de les institucions, a mitjans del mes de febrer es va donar a conèixer que l'Ajuntament de Barcelona i la Unitat d'Atenció i Valoració d'Afectats pel Terrorisme (UAVAT) havien atès un total de 175 persones afectades pels atemptats de la Rambla, en una roda de premsa on la tinent d'alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, i la coordinadora de la Unitat, Sara Bosch, van manifestar que tenien la impressió que des del Ministeri de l'Interior "no s'acaben d'atendre ni entendre" les ferides psicològiques de moltes de les persones que han atès.

Laia Ortiz va assegurar que moltes de les víctimes havien hagut de realitzar una carrera d'obstacles burocràtics per tal de defensar els seus drets. De fet, va alertar que el 84,6% dels atesos no coneixia els seus drets com a víctimes del terrorisme, i un 77% no havia realitzat cap tràmit a la Subdirecció de Víctimes del Terrorisme del Ministeri de l'Interior fins que no van contactar amb la UAVAT.

Fins a 110 persones van tramitar un total de 208 sol·licituds al Ministeri de l'Interior, un 48% de les quals seguien sense resposta a dia 14 de febrer.

Davant de les xifres, la UAVAT va reclamar millorar els protocols per tal d'atendre les víctimes dels atemptats.

Jaume Alonso-Cuevillas, advocat de la familia

En el parlament a l'acte d'inauguració del memorial, Mireia Martínez també ha expressat que la seva família "mereix saber tota la veritat". 

El passat mes de gener, es va saber que Jaume Alonso-Cuevillas es personaria com a acusació particular en nom de la família del menor en aquesta causa. L'advocat va declarar a Europa Press que "intentarem descobrir la veritat del que hi pot haver darrere".

Fa tot just uns dies, el pare del nen de tres anys que va perdre la vida a l'atemptat del 17 d'agost feia un tuit on expressava la mateixa necessitat de conèixer la veritat i trobar explicacions.

No hay comentarios:

Publicar un comentario