lunes, 6 de mayo de 2024

05 maig 2024 RAC1 (opinió) (link)

 

05 maig 2024 


Anna Lloret, la catalana segrestada a qui van alliberar gràcies a Bin Laden: "Feia cara de bona persona, ens va protegir"

Lloret explica al 'Versió RAC1' com va sobreviure durant vuit dies segrestada dins un avió: "Hi va haver un moment que la vida em va passar per davant, una mena de fotografies anant enrere"

A la matinada del 2 de maig (hora espanyola) del 2011, avui fa exactament 13 anys, l’home més buscat del planeta, Ossama bin Laden, va ser assassinat en una operació militar protagonitzada pels Navy Seals, les forces especials nord-americanes.

Hi ha una dona catalana, Anna Lloret, que el va tenir a pocs centímetres. El 24 de desembre del 1999 cinc homes armats van segrestar l'avió on viatjava (que cobria la ruta entre Katmandú i Nova Delhi) i el van desviar l’aeroport de Kandahar, al sud de l’Afganistan. Allà, ella i els 178 ostatges hi van passar vuit dies fins que els van alliberar, gràcies, en part, a Bin Laden.

Lloret ha explicat al Versió RAC1 la història del seu segrest, des de l'inici fins que els van alliberar. Al principi, tot va anar molt ràpid: "Vaig sentir un soroll darrere l'avió i veig un senyor amb passamuntanyes i una pistola a la mà. Va dir que ho llancéssim tot i que poséssim el cap entre les cames, i així va començar".

Els segrestadors els van explicar que tenien companys empresonats a l'Índia i que tot plegat era un moviment per intentar que els alliberessin.

Anna Lloret va perdre un quilo per dia de segrest

Van estar-se dins l'avió vuit dies: "Estàvem asseguts, però, tot i això, jo perdia un quilo al dia", recorda. "Tenia molt coll avall que no tornaria a casa meva", assegura, "ens deien que ens anirien matant un a un, era una situació d'indefensió total i absoluta i què fas? Et tranquil·litzes".

"Hi havia una noia que es comportava com si no estigués passant res", explica, "a l'hora d'anar a dormir es posava un pijama, suposo que era la seva manera de normalitzar la situació", afegeix.

Va veure passar imatges de la seva vida

Va haver-hi un dia que un dels segrestadors, en Burger, li va clavar una pistola a les costelles. "Estava molt nerviós, em va dir que resés", recorda. "Va ser un moment en què la vida et passa per davant i és cert. És una mena de fotografies anant enrere, és molt impactant", explica.

Després de viure una situació com aquesta diu que no pot veure les pel·lícules de segrestos de la mateixa manera: "Allò d'encarar-se amb els segrestadors... És tot el contrari, hi ha molta por i no saps què fer".

Bin Laden tenia cara de bona persona

Mentre eren a Kandahar, Bin Laden, que no participava en el segrest, però hi va tenir un rol clau, va demanar que els donessin aigua i menjar: "Ell era l'encarregat que tot funcionés, va demanar que no ens fessin més mal", explica.

Va haver-hi un moment que va voler veure com estaven els ostatges: "El Burger ens va dir que sobretot no aixequéssim el cap i que no féssim cap soroll. Vam pensar que era una estratègia per matar-nos a tots". Era tot silenci absolut, "només se sentien unes passes molt lentes d'algú que observava", recorda, i reconeix que va mirar-lo: "Vaig veure un senyor que feia cara de bona persona. Amb una barba no gaire llarga i vestit com els talibans".

"Bin Laden ens va protegir. No volia que ens passés res més. Havíem de sortir sans i estalvis i allà no s'havia de fer més mal a ningú", assegura.

Quan va tornar a casa va agafar un altre avió cap a Jordània

Quan els van alliberar no va sentir por: "Vaig sentir una alegria molt tranquil·la, és un alliberament", tot i que reconeix que hi va haver gent que per això no se l'acabava de creure: "No ho acabaven d'entendre".

Quan va arribar a casa, una de les primeres coses que va fer va ser agafar un avió cap a Jordània: "El meu pensament va ser que no podia haver-hi res que interrompés la meva llibertat".

Opinió:

Dos qüestions.

Una, va contactar amb el Ministerio de Interior per tramitar la sol·licitud com a probable víctima del terrorisme?

Dos: alguna entitat d'atenció a víctimes li va suggerir fer-ho?

Per poder escoltar l'entrevista, aquest es el link:

https://www.rac1.cat/versio/20240502/133670/anna-lloret-catalana-segrestada-alliberada-bin-laden-cara-bona-persona-protegir.html

 

 

 

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario