miércoles, 17 de agosto de 2022

16 agost 2022 (3) Al Dia (entrevista)

16 agost 2022

 


Les víctimes dels atemptats del 17A tenen "patiment silenciós continuat" 5 anys després

La presidenta de la Unitat d'Atenció i Valoració a Afectats per Terrorisme (Uavat) i psicòloga forense, Sara Bosch, ha explicat que, cinc anys després dels atemptats del 17 d'agost del 2017 a Barcelona i Cambrils (Tarragona), les víctimes tenen "patiment silenciós continuat", per la qual cosa es converteixen en persones més grises, vulnerables, insegures i acostumades a evitar situacions. En una entrevista d'Europa Press, Bosch ha assegurat que les víctimes "eviten viatjar, anar a zones turístiques, centres comercials o fins i tot asseure's a una terrassa per minimitzar situacions on hi pogués haver risc". "En moments com aquests, quan hi ha aniversaris de l'atemptat, les sensacions es reviuen i es torna a recordar, moment en el qual els afectats tenen angoixa i insomni. Aquests cinc anys, si preguntes als afectats quant temps ha passat, et diran que va ser ahir. El temps per a ells es va congelar el 17 d'agost del 2017", ha recalcat. En un primer moment, les víctimes o familiars de víctimes tenen afectacions psicològiques i trastorns per estrès posttraumàtic, per la qual cosa necessiten ajuda de professionals per engegar "un mecanisme de supervivència i continuar amb la seva vida". Bosch ha recomanat a les persones amb vivències d'aquest tipus que busquin un professional expert en trauma i que es deixin assessorar, perquè és l'única manera de prevenir: "Sobretot que continuïn enfocant-se en les coses boniques de la vida, que n'hi ha molt, que no les deixin de veure. Això només és la creu de la moneda, però hi ha una cara, també, i que busquin suport en la gent que els estima, que continuïn actius i que es deixin ajudar".

Sentència i indemnitzacions

La sentència penal reconeix 350 persones com a víctimes, i que el 30% estan representades per una acusació particular --20% per l'associació 11-M i el 10% per altres advocats--, mentre que el 70% restant només estan representades per la Fiscalia: "No sabem si saben que estan en la sentència penal, potser ningú els n'ha informat".

Bosch ha sostingut que hi ha dues vies per aconseguir indemnitzacions: la via administrativa --l'única competència administrativa per indemnitzar les víctimes és el Ministeri d'Interior-- i la via penal. Per aconseguir una indemnització administrativa s'han de fer tràmits a partir de la unitat mèdica de la Direcció general de Suport a Víctimes de Terrorisme del Ministeri, que els fan revisió per veure les lesions i veure si deriven directament de l'atemptat: "Moltes vegades els diuen que ells no estan en els llistats aportats per la Generalitat, que no estaven en la trajectòria de la furgoneta, o que no han aportat un informe fet el mateix dia de l'atemptat". D'altra banda, per la via penal s'aconsegueixen les indemnitzacions amb una sentència ferma, tot i que les víctimes hauran de tornar a fer el tràmit i la unitat mèdica tornarà a valorar les lesions i proposarà una quantia econòmica

"En la victimització primària de l'atemptat, s'afegeix la victimització secundària i les pedres en el camí, la sensació que les víctimes no importen i que només es fa politiqueig", ha criticat Bosch. Ha manifestat que en la sentència hi ha noms i lesions, però ha lamentat: "No són noms en una sentència, són vides. L'atemptat ve, ens destrossa a tots, ens paralitza, però després no tenim por, tornem a caminar per la Rambla, la vida continua. Jo entenc que no podem anar amb por, però hem de revisar els protocols i fer autocrítica per millorar les coses".

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario