miércoles, 11 de noviembre de 2020

11 novembre 2020 (5) elmon.cat

11 novembre 2020 


 

Els investigadors eviten especular sobre quanta gent hi havia a la casa d’Alcanar

La primera declaració de l’únic supervivent de l’explosió corregida pocs dies després

L’explosió a l’urbanització d’Alcanar on es preparava l'atemptat d'una cèl·lula jihadista a Barcelona va agafar per sorpresa tothom. De fet, n’hi van haver dues, d’explosions. La primera, la nit del 16 al 17 d’agost, que va alertar els Mossos d'Esquadra, i una segona mentre es feien tasques de desenrunament. Inicialment, els investigadors no van arribar a connectar el sinistre amb un possible atemptat jihadista. Fins que no es van recollir els primers indicis, com una bandera artesanal del Daesh, la connexió no es va travar. El misteri de la casa d’Alcanar, però, continua. De fet, el primer protagonista del judici que ha començat aquest dimarts a l’Audiència Nacional ha estat l’únic supervivent de l’explosió, Mohamed Houli.

Un dels dubtes que es volia esvair amb la seva declaració era quanta gent s’estava a la casa d’Alcanar. L’encarregat d’obrir aquesta línia d'interrogatori ha estat un dels dos advocats que porten Javier Martínez, el pare del petit Xavi, assassinat a la Rambla amb només 4 anys. Agustí Carles i Jaume Alonso Cuevillas tenen l’estratègia d’intentar forçar al tribunal perquè posi més llum sobre la figura de l’imam. Així, l’advocat ha aprofitat el primer testimoni, l’inspector 1.395 que, com a membre de l’Àrea Central d’Informació Exterior, va ser nomenat instructor de l’atestat policial del cas per l’Audiència Nacional.

Com que Mohamed Ouli només ha contestat a la seva defensa, Carles ha collat el policia per tal que expliqués si, durant les primeres declaracions, l’ara processat havia dit que a la casa hi havia “quatre o cinc persones”. L’inspector li ha donat la raó. Ha explicat que havia estat l’endemà o un altre dia pròxim, en una declaració davant la mateixa unitat. Ara bé, el mateix inspector ha afegit que al cap de pocs dies ja només va dir que hi havia 3 persones. A més d’ell, Youssef Aalla i l’imam Abdelbaky Es Satti.

De fet, aquesta és la mateixa versió que consta en l’atestat definitiu incorporat al sumari. Els Mossos donen per bona l’existència de tres persones arran de les restes trobades a la casa, tot i les declaracions en primera instància als agents de la Comissaria General d’Informació on apuntava que n'hi hauria fins a cinc.

 

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario