15 mayo 2012
López defensa que s'escolti els membres d'ETA penedits
El lehendakari reclama una nova “convivència” per “posar fi al cicle terrorista i unir la societat basca”
El Congrés sobre Memòria organitzat pel govern basc provoca crítiques per les absències
El lehendakari Patxi López va fer ahir una crida als ciutadans i partits polítics bascos a realitzar “un esforç col·lectiu per la concòrdia” amb l'objectiu de posar fi al cicle terrorista. Per fer-ho possible, va reclamar consens per acordar “les bases d'una nova convivència”. López es va pronunciar d'aquesta manera durant la jornada inaugural del Congrés sobre Memòria i Convivència, que el govern basc ha organitzat a Bilbao fins diumenge per reflexionar sobre les conseqüències de la violència, per analitzar i debatre la situació creada al País Basc després de la renúncia d'ETA a la lluita armada i per consolidar la pau. El lehendakari va instar la societat basca i la classe política a “unir voluntats” i a “enfortir” els aspectes en comú i a “regular les diferències”. No serà fàcil, tal com va quedar demostrat ahir mateix.
Així, mentre López va subratllar la necessitat d'escoltar també el testimoni dels terroristes que han reconegut el dolor causat, el president del PP basc, Antonio Basagoiti, ho va rebutjar. El dirigent conservador discrepa del lehendakari perquè considera que els que han format part d'ETA no tenen res a dir “ni poden ser un exemple per a la societat”. Basagoiti va rebutjar que en un congrés sobre convivència hi hagi d'haver una presa d'ETA, perquè, segons va dir, “no pot estar en primera línia d'un acte públic ni ser exemple per als joves bascos”.
En total, una setantena de víctimes, experts i representants del món polític, social i cultural de l'Estat i de l'àmbit internacional prendran part en aquestes jornades, en què hi haurà, però, absències destacades. Entre aquestes, la de col·lectius de víctimes de la violència de l'Estat o de l'exmembre d'ETA Carmen Gisasola, convidada inicialment pel govern basc per explicar el seu procés de reinserció a través de la via Nanclares i vetada posteriorment per l'executiu espanyol.
Vinyes, vetat
També ha provocat polèmica l'absència en el congrés de l'historiador català Ricard Vinyes, vetat pel conseller d'Interior basc, Rodolfo Ares, malgrat que fa uns mesos el mateix López li havia encarregat la coordinació de l'informe que ha de servir de full de ruta en matèria de reconciliació i convivència. Tot plegat ha fet que el PNB, EA i l'esquerra abertzale hagin denunciat, amb més o menys intensitat, els vets i les absències del congrés.
En la jornada d'ahir també hi va intervenir la comissària europea d'Interior, Cecilia Malmström, que va afirmar que la Comissió Europea alberga “grans esperances” que s'arribi a la “dissolució” d'ETA. Hi va afegir que, “tot i l'esperança” sorgida de l'anunci del cessament de l'activitat armada, queda “molt per fer, sense oblidar el patiment de les víctimes i del passat”.
No hay comentarios:
Publicar un comentario