19 enero 2021
Suport de l’Ajuntament en el 30 aniversari de la defensa de les víctimes del terrorisme a Catalunya
Els regidors de Drets de Ciutadania i de Memòria Democràtica visiten la Unitat d’Atenció i Valoració d’Afectats per Terrorisme (UAVAT) per commemorar l’efemèride
El regidor de Drets de Ciutadania i Participació, Marc Serra, i el regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, han participat aquest matí per commemorar els 30 anys de defensa dels drets de les víctimes i persones afectades per terrorisme, a l’actual seu de la Unitat d’Atenció i Valoració d’Afectats pel Terrorisme a Torre Jussana, el centre municipal de serveis per a associacions al districte d’Horta-Guinardó. A la trobada han compartit espai amb Robert Manrique, representant de la UAVAT i qui va ser impulsor de la delegació catalana de l’Associació de Víctimes del Terrorisme fa 30 anys, que ha compartit amb els representants del Govern municipal informació sobre la documentació i tasca duta a terme en defensa de les persones afectades pel terrorisme les darreres dècades.
L’Ajuntament de Barcelona té subscrit un conveni l’Associació 11-M Afectados del Terrorismo, amb la qual col·labora la UAVAT, per tal de proporcionar suport econòmic i jurídic amb 50.000 euros a les acusacions penals que representen les entitats i les víctimes dels atemptats del 17A en el judici que se celebra actualment a l’Audiència Nacional. Aquesta aportació municipal se suma al suport econòmic amb 80.000 euros, proporcionat entre el 2017 i el 2018 a la UAVAT per al suport psicològic, seguiment i orientació de les persones que van patir els atemptats de la Rambla de Barcelona i Cambrils.
La UAVAT està constituïda per psicòlegs clínics, psiquiatres, advocats i professionals experts en atenció a les víctimes del terrorisme, i dirigida per persones amb llarga experiència en l’atenció a persones afectades.
Opinió:
Ha estat un privilegi haver pogut ensenyar als representants de l’Ajuntament part de la feina feta durant als trenta anys que, oficialment, es va iniciar l’assistència al col·lectiu de víctimes del terrorisme a Catalunya.
Hem pogut donar un cop d’ull a la documentació que tenim el en despatx de Torre Jusanna, la seu de la UAVAT, amb l’explicació adient de que tot el que pot ser ara la UAVAT ho es gràcies als coneixements adquirits en aquella estimada delegació catalana de l’antiga Asociación Vïctimas del Terrorismo presentada oficialment el dissabte 19 de gener de 1991 a les instal·lacions de la Institución Escolar Menéndez Pidal (i que anys després ha estat el lloc on se ha gravat la sèrie “Merlí”).
Un breu repàs a trenta anys de treball fet amb la millor intenció i amb un objectiu que no ha canviat en el temps: assistir a les víctimes dels atemptats terroristes sense caure en la politització i el partidisme que, malauradament, fa anys sembla ser la tònica i la costum.
Evidentment, les portes de la actual UAVAT estan obertes a totes les institucions o les persones que desitgin saber la realitat social del col·lectiu de víctimes de atemptats terroristes i conèixer qui, com, quan, on i per què fa la feina, oficialment, des de 1991. Malgrat es va iniciar amb el judici de octubre de 1989 no va ser fins un dia com avui de fa trenta anys que es va fer oficial.
Molta feina feta i la que encara queda per fer.
Link:
No hay comentarios:
Publicar un comentario