lunes, 21 de agosto de 2023

17 agost 2023 (16.08.17) (12) Ara (entrevista)

17 agost 2023 (16.08.17) 


 

 

Catalunya commemora el sisè aniversari del 17-A sense una llei d'atenció a les víctimes

El Govern va prometre fa un any la norma, que hauria de donar resposta ràpida en cas d'un atac terrorista

Quan hi haurà la llei d'atenció a les víctimes del terrorisme que el conseller d'Interior va prometre un dia com avui de l'any passat? No se sap. De moment, la iniciativa és només un tema de debat i encara es troba en fase de treball intern entre els departaments de la Generalitat implicats, sense previsió de quan podria tenir llum verda. Amb tot, es manté el compromís de tirar-la endavant, segons informen fonts de l'executiu de Pere Aragonès a l'agència Efe. El cas és que Catalunya commemora el sisè aniversari dels atemptats a la Rambla de Barcelona i Cambrils sense cap norma per assistir ràpidament les víctimes d'atacs terroristes ni tampoc una oficina específica.

La llei és una de les grans reivindicacions de les entitats de víctimes del terrorisme a Catalunya, que volen que es recuperi l'oficina que el Govern tripartit del PSC, ERC i ICV van obrir l'abril del 2010 i va tancar el 2012 l'equip del convergent Artur Mas. De fet, fa uns pocs mesos, els responsables de la Unitat d'Atenció i Valoració d'Afectats pel Terrorisme (UAVAT) van decidir dissoldre-la, farots que el teixit social de Catalunya hagi de fer el mpaper que correspon a les administracions públiques, tant al govern espanyol com al català. En el moment d'abaixar la persiana, ja van denunciar "l'abandonament" de les institucions cap a les víctimes del 17-A i la falta de concreció del Govern a l'hora d'informar-los sobre com avancen els treballs per a la futura llei.

Una desena de comunitats ja tenen la seva pròpia llei de víctimes.

La sentència de l’Audiència Nacional reconeix 350 víctimes de l’atac de fa sis anys, però segons va denunciar la presidenta de la UAVAT, Sara Bosch, "hi ha 250 víctimes que no saben que són a la sentència" perquè ni el ministeri de l'Interior ni la Generalitat s'hi han posat en contacte, i l'associació no disposa de la informació oficial per contactar amb elles. L'entitat ha atès 221 víctimes del 17-A, però no n'ha pogut localitzar 200 més per falta de recursos.

Per a Roberto Manrique, assessor i impulsor de la UAVAT, amb una oficina com la que ell va dirigir entre el 2010 i el 2012 les víctimes haurien estat més ben atestes i haurien rebut el suport necessari. Víctima de l'atemptat d'ETA a Hipercor el 1987 i històric president de l'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes (ACVOT), Manrique recorda que ja el 2005 es va presentar una primera proposta perquè Catalunya tingués una llei autonòmica. "Han passat 18 anys i no s'ha fet res. Fa sis anys del 17-A i tampoc no s'ha fet res. Ja toca, oi?", ha reclamat.

En la mateixa línia, l'actual president de l'ACVOT, José Vargas, recrimina que les institucions s'oblidin de les víctimes. "No perdo l'esperança ni la fe que algun dia a Catalunya hi hagi una Llei de suport a les víctimes del terrorisme, perquè aquí és on s'han produït els atemptats més grans d'ETA, com els d'Hipercor o Vic. Les víctimes estan oblidades a tot Espanya, però aquí encara més. Ho reclamo des de fa anys, però sempre em diuen que «Ara no toca». No sé quan tocarà", lamenta.

Com cada any, l'Ajuntament de Barcelona organitza aquest dijous l'homenatge institucional al mosaic de Joan Miró de les Rambles on es va aturar la furgoneta amb què Abouyaaqoub va atropellar totes les persones que trobava al seu pas, en un acte sobri, sense discursos i en què es dona el màxim protagonisme a les víctimes. A més de l'acte institucional, l'ACVOT convoca, també a la Rambla, un acte diferenciat, segons Vargas perquè el consistori no ho vol fer conjuntament. L'endemà els actes d'homenatge es traslladen a Cambrils.

 

 

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario