lunes, 16 de noviembre de 2015

16 novembre 2015 (15.11.15) (12) El PuntAvui

16 novembre 2015 (15.11.15) 


Nivell 4: atemptat molt probable
El Ministeri de l'Interior no augmenta al màxim, nivell 5, l'alerta a tot el territori
Catalunya reforça les accions preventives
Els Mossos han fet quinze controls antiterroristes

Catalunya i tot l'Estat espanyol van optar, ahir, per mantenir el nivell 4 d'alerta terrorista que comporta la situació de “risc molt probable d'atemptat”. Es va descartar elevar al nivell 5, “risc assegurat d'atemptat”, per la mateix dificultat dels serveis d'intel·ligència de determinar amb seguretat absoluta la planificació d'un atemptat imminent. Així ho va decidir el grup d'experts, que assessora el Ministeri de l'Interior, a què encara no han estat convidats ni els Mossos d'Esquadra ni l'Ertzaintza.

Així, tots els comandaments de totes les policies que operen al territori van rebre, ahir, un comunicat “confidencial” de la comissaria superior de coordinació central amb les instruccions i recomanacions que cal seguir atesa la situació generada després de la cadena d'atemptats de Paris, tot i que ja fa mesos que hi ha decretat el nivell d'alerta 4. La instrucció remarca que els fets de divendres denoten que els terroristes mantenen un alt nivell d'organització, que tenen un nucli estable establert a l'Estat francès i capacitat per importar material i explosius. Recorda que hi ha una clara voluntat d'atemptar contra l'estil de vida occidental i que “tothom pot ser objectiu”.
Amb el nivell 4, els agents de policia tenen instruccions d'establir alts nivell d'autoprotecció: d'entrada ningú ha de patrullar sol, les armilles antibales són imprescindibles i, pel que fa al control de sospitosos, el punt de mira s'ha de tenir posat en les xarxes socials (que s'ha comprovat, diuen, que són planter de futurs gihadista) i vigilar els alliçonaments que es puguin fer a gent vulnerable a les escoles i també les persones inestables. I tenir una cura especial en la vigilància d'aquells punts (llocs de concentració turística, serveis de transports, mitjans de comunicació, centres jueus...) que es consideren possibles objectius dels gihadistes.
La mateixa instrucció també fa èmfasi perquè els cossos de policia vetllin perquè no es produeixin reaccions per part de grups d'extrema dreta que optin per atemptar contra centres de culte o representatius de la cultura islàmica, com ara les mesquites.
El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, no va voler precisar, ahir, els motius d'haver descartat elevar l'alerta al màxim, el nivell 5, que hagués significat recórrer a l'exèrcit en alguns aspectes per mantenir la seguretat. En qualsevol cas, el ministre va anunciar que es reforçarà la seguretat en diferents àmbits. Fernández Díaz va detallar que s'establiran “àmbits de seguretat forçada”, concepte de què després va declinar donar més detalls apel·lant a la “prudència” i a la seguretat, segons l'agència Europa Press.
Fernández Díaz hi va afegir que no els consta l'existència de nexes entre els atacants de París i la cèl·lula desarticulada la setmana passada a Madrid, formada per tres presumptes gihadistes que, segons Interior, tenien intencions d'atemptar a l'Estat espanyol.
Per la seva part, el conseller d'Interior, Jordi Jané, va admetre que el ministeri de l'Interior és l'únic que pot decretar el màxim nivell d'alerta per a tot el territori. Hi va afegir que el gabinet de coordinació de la policia antiterrorista a Catalunya es va reunir, ahir, al complex Egara —on totes les unitats especialitzades (Tedax, canina, subsòl, etc.) “estan activades de forma presencial”— i està en contacte amb el ministeri.
Des que Catalunya va activar el nivell 4 de seguretat —que a l'estiu es va assumir a tot l'Estat espanyol, amb els atemptats a Tunísia—, els Mossos vigilen uns 750 punts d'interès d'informació, va precisar el conseller. Fins i tot, va detallar, que algun està situat a l'Estat francès.Hi va afegir que la policia catalana ha executat recentment quinze controls antiterroristes directes.
El conseller d'Interior va dir que, ara, els operatius de prevenció es reforçaran i se centraran a cercar informació, vigilar les comunicacions a internet i sobretot els que la policia ja té identificats.
Per millorar l'efectivitat policial, el conseller d'Interior va tornar a demanar al ministre Fernández Díaz que inclogui la policia catalana en aquest grup d'experts. “No és una queixa; oferim la nostra màxima col·laboració perquè no ens convé fer compartiments estancs”, va manifestar Jordi Jané.
El conseller es refereix a la comissió de seguiment del nivell d'alerta antiterrorista reunida, ahir, al Ministeri de l'Interior sota la direcció del secretari d'Estat de Seguretat, Francisco Martínez. Aquesta comissió, que es reuneix setmanalment perquè som en el nivell 4, està integrada pels responsables de la lluita antiterrorista de la policia, la Guàrdia Civil i el CNI. Amb tot, tant el ministre com el conseller van coincidir a demanar “calma i paciència” de la ciutadania per més controls.


No hay comentarios:

Publicar un comentario