miércoles, 18 de noviembre de 2015

18 novembre 2015 (18) Cadena SER (opinió)

18 noviembre 2015 



La seguretat està garantida a Ascó i Vandellós davant l'alerta terrorista







Les centrals nuclears catalanes han incrementat en els darrers mesos la seguretat i la vigilància davant possibles atemptats. En els propers mesos, s'espera que la Guàrdia Civil patrulli per l'interior de les centrals, cosa que a dia d'avui, no fan. Els responsables de les plantes atòmiques asseguren estar preparats davant possibles atacs terroristes.

Els atemptats a Paris del passat divendres han posat la por al cos a la ciutadania. I davant aquesta situació, i la que s'ha anat acumulant en els darrers mesos, amb l'alerta per terrorisme al nivell 4 de 5, les administracions i les instal·lacions i equipaments considerats delicats i estratègics s'han posat a treballar per garantir la seguretat. A casa nostra, és el cas de les centrals nuclears. En pocs mesos s'espera que hi patrulli la Guàrdia Civil, i asseguren estar preparades per poder fer front a un atac terrorista amb avions o fins i tot artilleria.

De fet, segons José Antonio Gago, el director General de l'Associació Nuclear d'Ascó i Vandellós, les centrals tarragonines no requereixen cap tipus de millora en el disseny de la seva protecció: ‘el disseny ja es fa amb previsió d’atacs amb míssils o bé amb un avió’.

Ara bé, després de l'accident de Fukushima, el sector nuclear es vol preparar per allò impensable i per això el Ministeri està ultimant una prova pilot a Guadalajara amb la presència de la Guàrdia Civil a l'interior de la central. Entre el 2016 i el 2017, aquesta presència s’estendrà a totes les centrals espanyoles.

La idea és canviar la normativa, concretament el reial decret 13/01 que regula els protocols de seguretat a les centrals nuclears, i permetre-hi l’accés del cos armat. Una col·laboració que Gago contempla ‘com un complement. En aquests casos tota ajuda és benvinguda, i més si parlem de qüestions com atacs terroristes. L’experiència de la Guàrdia Civil i el volum d’informació que tenen són una gran ajuda. En termes generals no es vol preparar les centrals a nivell físic, sinó a nivell de vigilància i de protocol.

A hores d'ara, la Guàrdia Civil ja patrulla per l'exterior de les plantes, i també s'està en col·laboració i contacte permanent amb els Mossos d'Esquadra.

Opinió:

Aquesta noticia es, com a mínim, tranquilitzadora. Mes que res perque cada cop que llegeix-ho quelcom mparlant de llocs estratègics, em ve a le ment l’atemptat de la banda terrorista ETA contra Empetrol el 12 de juny de 1987.
Gent que es va trobar proa del lloc em deia anys despres que aquell ensurt no es pot oblidar mai…

El que está molt clar es que ara el tema de la seguretat está molt mes avançat, per sort de tots nosaltres i gràcies a les FCSE.

No hay comentarios:

Publicar un comentario