martes, 17 de noviembre de 2015

16 novembre 2015 (18) ElPuntAvui

16 novembre 2015 



La difícil lluita contra Estat Islàmic







Els greus atemptats de divendres passat a París haurien de suposar un abans i un després en la lluita contra el gihadisme. No tant a Europa mateix, on difícilment es poden fer més esforços policials contra els radicals islamistes sense trencar les bases de la convivència democràtica, sinó a l'Orient Mitjà i al nord de l'Àfrica, allà on el gihadisme s'ha fet fort. Caldrà, en aquest sentit, que les diplomàcies de les principals potències facin passes destacables per coordinar una acció conjunta i trencar, per tant, inèrcies en països com Turquia o les monarquies del golf Pèrsic, que han afavorit i emparat l'estratègia d'Estat Islàmic, des que aquest va sorgir ara fa un any i mig. El recent acord entre els Estats Units i l'Iran segur que pot contribuir a una millor entesa.
Des que va establir-se, Estat Islàmic ha demostrat un veritable menyspreu contra la vida humana, la democràcia i les llibertats individuals i col·lectives. I no solament contra aquells que no són musulmans, sinó més aviat tot el contrari. Han estat els musulmans que no professen la seva mateixa variant les seves principals víctimes. I, sovint, amb maneres i mètodes que recorden els anys més foscos de la humanitat.
Estat Islàmic pot ser derrotat sobre el terreny, com ho han demostrat, no sense esforç i grans pèrdues, les milícies kurdes. Justament, divendres passat, els kurds van aconseguir alliberar l'estratègica ciutat de Sinjar, a l'Iraq. Però es tracta d'una estratègia lenta i costosa i que molts països occidentals no voldran assumir. Tallar, doncs, els lligams d'Estat Islàmic amb els països que l'emparen de sota mà seria un gran primer pas.



No hay comentarios:

Publicar un comentario