miércoles, 24 de enero de 2018

24 gener 2018 (19.01.18) (5) La Vanguardia "suplement Que fem" (opinión)

24 gener 2018 (19.01.18)





La ferida de Hipercor. Barcelona vol donar la veu, trenta anys després, a les víctimes de l’atemptat que va trasbalsar la ciutat

La Fabra i Coats, a Sant Andreu, recorda l’atemptat d’Hipercor i dona veu a les seves víctimes

Passaven vuit minuts de les 4 de la tarda quan un cotxe bomba va explotar a la primera planta del pàrquing dels magatzems Hipercor de Sant Andreu. Era el 19 de juny del 1987, una data que quedará per sempre més en la memòria com la del dia en què la banda terrorista ETA va cometre el primer “atemptat indiscriminat contra la població civil” tal com explica Francesc Valls, periodista i comissari de la mostra La ferida d’Hipercor. Barcelona. 1987, que es pot visitar a la Fabra i Cotas de Sant Andreu. Un espai que ha estat escollit intencionadament, a manera d’homenatge al barri que va patir la cruenta acció.

Context documental

La tesi de la mostra és simple: explicar com va ser l’atemptat i donar veu a les víctimes. El recorregut expositiu, sempre amb un solemne color negre de fons, comenta donant-nos pinzellades del context social i polític del moment.
S’cabava de desarticular el comando Madrid i ETA va concentra-se en Catalunya. Uns dies abans havia atemptat a la refineria d’Enpetrol a Tarragona, on va crear una explosió que va provocar la fugida de 20.000 persones. I Barcelona, que ja tenía la publicitat dels Jocs Olímpics, era un objectiu. “Van voler sacsejar Barcelona perquè estava en el punt de mira internacional. Era una ocasió per guanyar notorietat amb les seves reivindicacions”, diu Valls.
La bomba d’Hipercor va segar la vida de 21 persones i en va deixar 46 de ferides. La desposta no es va fer esperar: una manifestació a Sant Andreu dos díes després va reunir 70.000 persones, i unes 500.000 van congregar-se al Passeig de Gràcia el 22 de juny per condemnar l’atemptat. Aquests esdeveniments, així com les reaccions que va provocar en l’entorn polític basc i a la resta d’Espanya, s’expliquen a la mostra des de el relat periodístic, a partir de notícies i articles d’opinió publicats a la premsa, i des del relat judicial, amb les sentències que narren els esdeveniments del dia i les condemnes als responsables.

El discurs de les víctimes

Però, si hi ha un relat realment colpidor, és el de les diverses històries personals de les víctimes, la gent que ho va viure en primera persona p els familiars directes, i del “via crucis que han patit pel reconeixement dels seus drets, en el cas que hagin estat reconeguts”, comenta el comissari.
Són históries com la de Xavier Valls, que va perdre el pare en l’atemptat i explica com la seva mare va enviar telegramas de condol a l’alcalde Pasqual Maragall i al president Jordi Pujol per l’atemptat que havia patit Barcelona. Ella, com la resta de les víctimes d’Hipercor, no havia rebut cap trucada de les administracions preocupant-se per com es trobaven. Després d’aquest gest, les institucions els van rebre. O la història de Jordi Morales,que va perdre als seus pares quan tenia set anys, i que explica com a l’acte del 30è aniversari de l’atemptat al Parlament el van fer  seure a la quarta fila (les tres primeres estaven reservades als polítics). Una clara metáfora de com les víctimes senten que, al llarg d’aquests anys, els han donat l’esquena.
I és que la mostra també vol evidenciar aquesta separació entre poder i víctimes, exemplificant “aquest doble discurs que tenen les administracions que, d’una banda, compadeixen molt les víctimes i, d’una altra, posen traves per reconèixer els seus drets”, diu Valls.
Ara, trenta anys després, per fi podem veure a l’Hipercor una placa en honor a les víctimes de l’atemptat. A poc a poc, anem recuperant la memòria.

LA FERIDA D’HIPERCOR. BARCELONA. 1987
MUHBA A FABRA I COATS
CARRER SANT ADRIA 20
DATA: FINS A L’11 DE MARÇ
DE DIMARTS A DIVENDRES DE 12.00 A 20.00
DISSABTE DE 12.00 A 20.00
DIUMENGE DE 11.00 A 15.00
PREU: GRATUI
Ajuntament.
barcelona.cat/museuhistoria

Opinió:

Un resum excelent el que ha fet la Laia Antúnez, resum que engloba moltes de les raons per las que s’ha fet aquesta exposició. De fet, està servint per anar explicant a molta gent qui ha estat (i per tant qui no ha estat) realitzant tota aquesta tasca de tants anys de defensa i de asistencia a les víctimes de Hipercor, desenmascarant amb probes i amb dades en els que ara es posen merits que no els corresponen.

Realment estan sent uns dies de molta feina i, al mateix temps, de molts reconeixements…

No hay comentarios:

Publicar un comentario