jueves, 13 de enero de 2022

12 gener 2022 (14) elnacional.cat

12 gener 2022 

 



Les víctimes del 17-A demanen a Villarejo que presenti proves de la implicació del CNI

Han reclamat via comunicat que Villarejo presenti totes les informacions que certifiquin la seva declaració

Les víctimes de l'atemptat del 17 d'agost de 2017 a Barcelona han demanat a l'excomissari José Manuel Villarejo que presenti les proves que tingui sobre la implicació del Centre Nacional d'Intel·ligènciaen l'atac terrorista a la Rambla. La Unitat d'Atenció i Valoració als Afectats pel Terrorisme (UAVAT) ha reclamat via comunicat que Villarejo presenti totes les informacions que certifiquin la declaració que avui ha fet en seu judicial.

Els damnificats per l'atac terrorista a la Rambla han assegurat que el comissari està obligat a presentar totes les proves que tingui per esclarir els fets que denuncia. A més, en un acte de compassió, han demanat que faciliti tota la informació que tingui com a mostra de la seva empatia i solidaritat amb les víctimes dels atemptats al cor de la capital catalana. Tanmateix, les víctimes han formulat una pregunta a Villarejo, clara i directe: Per què ha esperat a tenir un judici en contra per fer aquestes declaracions?

Comunicat de les víctimes del 17-A

"Davant les notícies aparegudes després de les declaracions del Comissari Villarejo en les quals parla sobre la relació del CNI i l'Imant de Ripoll, la UAVAT fa públic el següent comunicat:

És sabut que el Comissari Villarejo està declarant com acusat en un procés penal i no té l'obligació de "dir veritat". No és la primera ocasió en la qual ofereix declaracions similars. Basta recordar el succeït en 2019 amb relació als atemptats de l'11 de març de 2004 i que, passat el temps, no va aportar cap prova que corroborés les seves anteriors declaracions.

Com a entitat que representa i assisteix a més de 250 afectats pels atemptats d'agost de 2017 i amb la intenció que la situació psicològica de les mateixes no es vegi agreujada després de la seva declaració, exigim al Comissari Villarejo que PRESENTI TOTES LES PROVES que certifiquin les declaracions avui realitzades.

Entenem que el Comissari Villarejo està obligat com a policia a aportar quantes proves disposi per a esclarir els fets que denuncia. I entenem també que, com a ciutadà, presentar aquestes proves seria una mostra determinant de la seva empatia i solidaritat amb les víctimes dels atemptats succeïts l'agost de 2017 a Catalunya. Per a acabar, una pregunta per què ha esperat a tenir un judici en contra seva per a fer aquestes manifestacions?"

Les declaracions de Villarejo

L'excomissari jubilat de la Policia Nacional José Manuel Villarejo  ha declarat davant l'Audiència Nacional que els atemptats del 17 d'agost del 2017 a Barcelona i Cambrils van ser fruit d'un "error de càlcul" del CNI, el servei d'intel·ligència espanyol: "El CNI va calcular malament les conseqüències de donar un petit ensurt a Catalunya". Una definició per uns actes terroristes que van costar la mort de 16 persones i 140 ferits.

Silenciat fins ara

Les declaracions les hem de contextualitzar en el judici pel cas Tàndem i, d'aquesta manera, Villarejo assenyala directament Félix Sanz Roldán, que va ser el comandant del Centre Nacional d'Intel·ligència espanyol l'any 2017. Si situem el context dels atemptats, era l'estiu previ a la celebració del referèndum de l'1 d'octubre i en ple auge de la societat civil cap al procés d'independència de Catalunya.

Precisament el president del tribunal que va jutjar els atemptats del 17-A, Alfonso Guevara, va dictaminar que l'excomissari Villarejo no tingués cap mena de possibilitat de declarar en aquest judici, tal com reclamaven algunes de les parts. Avui, Villarejo s'ha pogut "treure l'espina".  Així doncs, en la seva declaració relaciona directament l'imam de Ripoll a qui acusa de treballar en connivència amb el CNI, i que aquest hauria consentit que l'imam "fes el que trobés oportú"

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario