lunes, 31 de enero de 2022

29 gener 2022 (2) Vilaweb

29 gener 2022

 


Belloch (PSOE) diu que per a les institucions és més perillosa la situació a Catalunya que no pas ETA 

L'ex-ministre espanyol també ha dit que la candidatura del Pirineu als Jocs Olímpics d'Hivern del 2030 acabaria malament

En una entrevista concedida avui a l’agència EFE, l’ex-ministre socialista i ex-batlle de Saragossa Juan Alberto Belloch, home de confiança de l’ex-president espanyol Felipe González, ha dit que Catalunya representava un perill molt més gran per a l’estat espanyol que no pas el terrorisme d’ETA.

Tot citant el seu pare, que deia que l’únic problema real que hi havia a l’estat espanyol no era pas el País Basc, sinó Catalunya, Belloch ha explicat que, “en termes institucionals”, la situació a Catalunya era molt més perillosa que no pas la que originava el terrorisme, atès que ETA no qüestionava l’estat de dret tal com a parer seu el qüestiona el moviment sobiranista. Belloch, a més, s’ha mostrat preocupat perquè considera que al País Basc hi ha hagut una reacció molt clara a favor “d’oblidar-se dels temps negres del terrorisme”, i, en canvi, a Catalunya el conflicte polític “no està madur”, sinó que continua viu. Creu que el Principat solament tornarà a l’statu quo autonomista quan el moviment independentista tingui “alguna altra derrota, però no ha especificat quina.

Sobre la candidatura del Pirineu als Jocs Olímpics d’Hivern 2030, que podrien acollir conjuntament Catalunya i l’Aragó, Belloch considera que el projecte ha començat amb molt mal peu i que acabarà malament: “Catalunya provarà de fer d’aquesta causa, així com de tot, una reivindicació nacionalista, i de seguida sorgirà el discurs, si encara no ha sorgit, que és una invasió més d’Espanya a Catalunya.” Ha afegit que era “objectiu” que sense l’Aragó el projecte no tiraria endavant: “Esperem que hi hagi un miracle i els catalans entrin en raó.”

L’ex-ministre tampoc no ha dubtat a l’hora d’equiparar Vox i Podem, que ha titllat de partits radicals. A parer seu, Podem és pròxim al populisme veneçolà, i Vox sempre voreja la inconstitucionalitat. Belloch ha afegit que, si bé és partidari dels governs de centreesquerra, l’alternativa mai no pot ser un “govern d’extrema dreta o un d’extrema esquerra” com el que, a parer seu, configura l’actual coalició de govern espanyola.

Així, ha lamentat que el PSOE renunciés a formar govern amb Ciutadans, i ha qualificat d’error sense matisos la decisió dels socialistes de formar-lo amb Podem i “una barbaritat de partits minoritaris” que en la seva opinió són clarament radicals. “Jo hauria preferit quedar-me a l’oposició a haver de formar govern de la manera que l’han format.”

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario