sábado, 13 de julio de 2019

11 juliol 2019 (10.07.19) (2) Ara

11 juliol 2019 (10.07.19) 


L’ex número 2 d’Interior veu “lògic” que Es-Satty fos confident del CNI
Nieto explota en la comissió d’investigació dels atemptats del 17-A al Parlament

L’exsecretari d’estat de Seguretat, José Antonio Nieto, va acabar esclatant ahir. Era el primer alt càrrec policial que participava en la comissió d’investigació dels atemptats del 17-A a Barcelona i Cambrils que se celebra al Parlament, després d’una sèrie interminable de negatives, i va acabar qualificant de “delirant, ridí- cul, absurd i tendenciós” el que li deien alguns diputats catalans. I això que la seva primera intervenció des d’Andalusia, on ara és portaveu del PP al Parlament, s’havia desenvolupat sense estridències.
“¿Estan dient que l’atemptat de Barcelona el va organitzar algú des d’algun organisme públic? ¿M’estan dient que es podia evitar i no es va evitar? Em sembla lamentable. No ho poden fer, no s’ho mereixen els catalans”, va etzibar Nieto arran de la insistència dels responsables polítics dels partits independentistes. “Entenc la seva posició política, però no val tot. No poden utilitzar una informació i un fet tan dolorós, sagnant i terrible per portar l’aigua al seu molí”, va afegir. L’enganxada i l’augment de decibels va arribar especialment amb la intervenció de la diputada de la CUP Natàlia Sànchez, que sense immutar-se ho va aprofitar per retreure-li l’actuació policial de l’1-O.
Anteriorment, el que va ser nú- mero dos d’Interior va assenyalar que era als Mossos d’Esquadra a qui “pertocava detectar que hi havia una radicalització de l’imam de Ripoll”, Abdelbaki es-Satty, un dels responsables i ideòlegs dels atemptats que van commocionar Catalunya. “És una desgràcia que no es pot atribuir als Mossos, ni se’ls pot culpar, però tampoc a ningú més”, va dir abans de remarcar que fa falta més coordinació policial en aquests temes de seguretat.
Gran part de l’interès de la comissió va girar al voltant de la figura d’Es-Satty i la seva relació amb el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) espanyol. Els diputats catalans volien saber si l’ideòleg dels atemptats del 17-A va ser confident del CNI, però Nieto va evitar confirmar-ho. Tampoc ho va desmentir. Per a l’exsecretari d’estat de Seguretat seria “absolutament lògic” que la policia espanyola utilitzés figures com Es-Satty per obtenir informació sobre cèl·lules terroristes. L’imam de Ripoll havia sigut detingut per tràfic de drogues el 2003 i, per tant, era una “font” que podia ajudar a “contrastar” informació important. Després que Nieto assegurés que no es van aturar les escoltes telefòniques a Es-Satty, Natàlia Sánchez va retreure-li que hi ha un document que acredita aquesta petició d’un policia.
Durant la seva compareixença, Nieto va admetre que tenien “dades per intuir que hi havia una amena- ça real” d’atemptat, i per això es va mantenir el “nivell 4 sobre 5” d’alerta antiterrorista. També va apuntar que la coordinació entre els Mossos d’Esquadra i la resta de cossos policials va ser força bona, però en alguns aspectes millorable, i va voler fer un agraïment a la “prefectura” dels Mossos, els responsables tècnics que van coordinar el dispositiu del 17-A. Els mateixos que uns mesos més tard van situar-se al centre de la diana per la seva actuació durant l’1-O, discutits pels comandaments policials que depenien de Nieto.

La d’ahir va ser la quinzena sessió d’aquesta comissió. Abans, Félix Sanz Roldán, exdirector del CNI; Diego Pérez de los Cobos, representant d’Interior a la Junta de Seguretat de Catalunya; Soraya Sáenz de Santamaría, exvicepresidenta del govern espanyol; els ministres Juan Ignacio Zoido i José Manuel GarcíaMargallo, i l’exdelegat del govern espanyol a Catalunya Enric Millo es van negar a participar-hi. Sí que ho va fer l’exdirector d’El Periódico Enric Hernández, que va defensar l’autenticitat de l’avís que la CIA hauria enviat als Mossos sobre un possible atemptat a la Rambla –“La nota”, com van ironitzar alguns diputats– i el tractament gràfic del diari, que va publicar en portada imatges de la massacre del 17-A. Hernández va assegurar que el major Josep Lluís Trapero va mentir quan va dir que no havien rebut aquest avís, i va aportar un correu intern “inèdit” dels Mossos que, segons ell, informava Trapero del risc.

No hay comentarios:

Publicar un comentario