miércoles, 23 de noviembre de 2016

23 novembre 2016 Cicle de Diálegs ICIP (tercera jornada)

23 novembre 2016



Cicle “5 anys sense la violencia d’ETA”, tercera jornada.

Ahir dimarts es va tancar el Cicle organitzat des de l’ICIP sota el tema “5 anys sense la violencia d’ETA” amb la participació de Gorka Landaburu(director de Relacions Institucionals de Cambio 16) i Marxelo Otamendi (director del diari Berria), moderats per en Toni Batista (periodista).
En Gorka Landaburu va ser víctima de un atemptat d’ETA on va perdre tres dits de una má i va quedar cec de un ull. D’altre banda, Otamendi era el director del diari “Egunkaria” quan aquest va ser clausurat, va ser detingut i va denunciar haver estat torturat.

Les declaracions dels convidats han estat directes i concluents i fins i tot en alguns moments han arribat al debat. Evidentment, era de esperar tenint a taula dos periodistas bascos que veuen al terrorisme des de vesants diferents. POtser la millor manera de resumir-ho sigui amb algunes de les frases de cadascun d’ells.

Algunes de les frases d’en Gorka:  
“la paz es convivir, poder opinar con toda la calma en un pueblo pequeño.
Es una vergüenza que en las escuelas aun no se hable de la guerra civil o del terrorismo de ETA.
Pero hay que mirar al futuro porque la sociedad vasca ha avanzado mucho más que la clase política.
Es importante explicar el relato y que cada uno cuente el suyo, luego los historiadores explicarán la realidad.
ETA tiene que entregar las armas y el Gobierno debe facilitar esa gestión, pero no ha hecho nada.
Debe cumplirse la legislación. No podemos estar en el limbo otros cinco años.
El terrorismo en Irlanda no tiene nada que ver con el terrorismo de ETA.
Hay medios de comunicación que han utilizado todo el tema de ETA para intereses personales y partidistas, para torpedear los intentos para conseguir el final de ETA.
También hay terroristas de cuello blanco, como los que animaban a los críos a lanzar cocteles molotov y desaparecían e cuanto asomaba la Ertzaintza por la esquina”.
I amb l’ironía que sempre ha mostrat en Gorka, segons ell per haver nascut a França i haver rebut educació francesa, una frase per acabar: “hace tiempo que están apareciendo aquellos que siempre han luchado contra ETA, como aquellos franceses que al aparecer De Gaulle siempre habían estado en la resistencia”.

Era normal esperar que aparagués el tema dels diferents terrorismes però es indubtable (només faltaría) va quedar clar que el terrorisme d’ETA ha estat, per molta diferència, superior al del GAL.

Per la seva banda Martxelo Otamendi va recordar
“el acto que en esta misma sala sucedido en 2003, cuando diferentes directores de medios defendieron a Egunkaria después de ser clausurado.
Deberán cambiar mucho las cosas para que jaya un relato consensuado.
Hay gente a la que solo le preocupa como quedara su tema o como afectará a mis siglas políticas.
Algunos valoran que el relato de gente del otro lado no es sincero ni realista por lo que antes de pedir hay que demostrar.
Quien piensa en la paz pasiva piensa que no hay violencia pero la paz activa exige actuación y trabajo.
¿Ha habido algún medio importante que se haya acercado por igual a todas las víctimas?

Com a fet mes destacable, personalment, crec que va ser el moment en el que va dirigir-se a Rosa Lluch i va reconèixer que no ho va fer gens be quan ETA va assasinar a l’Ernest LLuch i no va contactar amb la familia malgrat l’Ernest escribia un article cada dos díes a Egunkaria. També va animar a altres medis a reconéixer aquest error i va enviar el missatge de que des de el seu vesant només havien parlat de les víctimes del terrorisme de Estat y no se havien preocupat de les víctimes d’ETA.

En el diáleg posterior amb els asistents es va parlar sobre la diferència de criteris alhora de aportar recursos per actes amb la participació de víctimes depenent de quines siguin. Si son las que segueixen les directrius “oficials” no hi ha problema però quan son víctimes que ofereixen opinions diferents a les “oficials”, la situació varia moltissim. Un altre dels temes tractats va ser el fet de que la Presidenta de la Fundación Víctimas del Terrorismo sigui també diputada del Partido Popular. Tots varem coincidir amb el fet de que es una demostració de l’ús partidista que es fa del dolor aliè.

Vull acabar agraïnt la excel·lent organització a la gent de l’ICIP de les tres jornades i les invitacions rebudes per asistir-hi.

Fins les properes.





No hay comentarios:

Publicar un comentario