lunes, 21 de mayo de 2018

19 maig 2018 (13.05.18) La Vanguardia (opinió)

19 maig 2018 (13.05.18)




Les altres victimes d’ETA
ETA va anunciar la setmana passda la seva fi com a banda armada, però queden ferides ofertes i molts caps per lligar.
Sara Bosch, psicóloga “El discurs de l’Administració de dir qie és al costat de les víctimes es sagnant”
Montse Fortuny, advocada: “Tenien dues sentències a favor, però l’Estat hi va recórrer i va guanyar”


Nuria Manzanares i Enrique Vicente van perdre els seus fills, de 13 i 9 anys, en l’atemptat d’Hipercor, el 1987. La germana de la Nuria també hi va morir. Han passat 30 anys, però la fractura emocional es manté, agreujada en el seu cas pel més absolut abandonament per part de les administracions. Pel Tribunal Suprem i el Ministeri de l’Interior, no són víctimes del terrorisme perquè no eren al lloc de l’atemptat. No ho són malgrat que tenen reconeguda la incapacitat absoluta laboral per estrés postraumàtic. Tenien dues sentències guanyades, però l’Estat hi va recòrrer i van perdre. Se’ls discuteix que el seu trauma provingui d’haver perdut els fills en l’atemptat més cruel d’ETA. L’únic que els va ajudar a tirar endavant dsprés d’això, asseguren, va ser el seu tercer fill –l’Enric-, que, sense saber-ho ells, ja estava en camí.
“Els políticss’omplen la boca parlant de les víctimes, però en aquests anys ningú no m’ha fet una trucada per veure si em feia falta alguna cosa”, asenyala Nuria Manzanares. Recorda que el 2009 va coincidir en un acte a Barcelona amb Sonia Ramos, directora general de Suport a Víctimes del Terrorisme, un organisme del Ministeri de l’Interior: “Em vaig presentar i, quan va assabentar-se del nostre cas, va dir que no podia ser que no tinguèssim el reconeixement de víctimes. Em va dir que tenia pressa per anarse’n perquè perdia l’avió, pero que ens trucarien. Em va enganyar. No ens va trucar mai ningú”, assegura.
Manzanares, de 67 anys, està asseguda al costat del seu marit, de 68, a la consulta de la psicòloga Sara Bosch, que ha tractat les seves seqüeles. A la reunió també hi ha, per explicar entre tots dos els detalls d’aquest cas, l’advocada laboralista Montse Fortuny, que ha batallat la causa davant els tribunals –i que en moments difícils de la conversa agafa la má de la nuria en un gest de suport emocional-, i Robert Manrique, ferit greu a Hipercor que porta tres dècades entregat, amb tenacitat, a fer que altres víctimes del terrorisme a Catalunya puguin exercitar els seus drets.
Manrique va ser la persona que amb la sentència d’Hipercor a la má es va dedicar a buscar per la guía telefònica les víctimes que no estaven localitzades per visitar-les i prestar-los ajuda. “No vam tenir cap assessorament de l’Estat –denúncia l’Enrique-. Ni jurídic, ni mèdic, ni res. Fins que no ens va trobar el Robert no vam començar a remoure.ho tot, i vam anar a sessions amb el psicóleg. Gràcies a ells estem sencers, però l’Estat havia d’oferir-nos ajuda. Teném aquest dret”.
Fins al 1989, any de la primera sentència contra els autors de l’atemptat d’Hipercor, cap organisme públic no va atendre les víctimes. Ni tan sols els van informar del judici, per si s’hi volien personar. Un informe del 2016 del Defensor del Poble assenyala que hi ha moltes famílies víctimes del terrorisme que s’han quedat “sense accés a la justícia” perquè “no han esta informades durant tot aquest temps”.
De fet, dels 21 morts i 46 ferits de l’atemptat d’Hipercor, només hi ha hagut 13 víctimes (o famílies) que han cobrat indemnització per responsabilitat civil sibsidiària de l’Estat per conducta omissible perquè la policia no va desallotjar l’establiment. Fins a 33 víctimes van quedar sense dret a indemnització perquè, quan van reclamar al cap de uns anys –quan el Manrique va poder localitzar-les-, se’ls va denegar la petició perqué estava fora det termini. En aquest grup tambè hi ha Enrique Vicente i nuria Manzanares. Sí, es un altre greuge.
“Després de l’atemptat, vaig continuar treballant, pqrò no em trobava bé –explica la nuria-. A més estaba embarassada. I sort d’aquest fill perqué és el que ena ha fet aguantar bé. Però ho passavem tot a casa...”. Ella va haver d’baixar la persiana del negoci, una perriqueria, quan va acabar aflorant la somatització de la tragèdia. L’Enrique tambe va haver de deixar estar el taller de lampisteria. I li van detectar un tumor cerebral el 1992, pel qual ha hagut de ser intervingut tres vegades.
“El discurs de l’Administracio que diu que és al costat de les víctimes  és sagnant i suposa una victimització secundària”, apunta Sara Bosch, que subratlla que tots dos tenen reconegudes les seves lesions psíquiques i són incapacitants. “Está documentat pels professionals que les han valorades, que diuen que deriven de les conseqüències d’aquest atemptat. La llei, pero, només considera les lesions psicològiques dels que estaven al lloc de l’atemptat i en risc de mort. Es negligent, incomprensible i no reparador”, constata la psicóloga.
La lletrada Montse Fortuny també apunta que no els han deixat portar el dol amb discreció. “Han hagut de visibilitzar-se per reclamar els seus drets i han hagut de reviure l’experiència”, subratlla.
La llei de Proteccio a les Víctimes del Terrorisme, del 2011, ha estat reformada diverses vegades. El 2013 es va incorporar als amenaçats per ETA i en cin canys l’Estat ha reconegut com a víctimes 106 persones en aquesta categoría. El juliol del 2017, Interior va informar que 10.181 persones tenen el reconeixement de víctimes en totes les variants.
No estan inclossos en aquesta xifra del terror Nuria Manzanres i Enrique Vicente, malgrat que tene dues sentències guanyades. L’advocada Montse Fortuny exposa les contradicions del seu cas: dues sentències de dos jutjats socials de Barcelona els van reconpeixer com a víctimes. A totes dues hi va recorre l’Estat. En el cas de l’Enrique, el Tribunal Superior de Justicia de Catalunya va donar la raó al recurrent, la seguretat Social, i li va retirar el reconeixement de víctima, a més de reclamar´lis les pagues que havia cobrat, mentre que un altre jutge del mmateix Alt Tribunal va considerar que la seva dona sí era víctima. L’advocada va acudir al Suprem, que tambe va retirar la condició de víctima a Manzanares. Amb un mes de diferència també se li va denegar a Pilar Manjón, que va perdre el fill en l’atemptat de l’11-M.
“La valoració sobre qui és víctima o no hauria de ser neutral i tenir el criteri d’experts, no de càrrecs de l’Admibistració”, constata Fortuny, que apunta el facto econòmic: “L’Estat pensa que si té la mñaniga ampla pot ser una pedra en un llac”.
Manrique ho constata. Fa anys, en un despatx d’Interior, a Madrid, algú es va sincerar sobre les repercussions que tindria el reconeixement de les seqüeles psicològiques de familiars de víctimes com a derivades d’atemptat terrorista. “El raonament de l’Administració va ser ‘Ostres, Robert, si acceptem això sortirán víctimes de sota de les pedres’”, assenyala.
Opinió:

Avui es 21 de maig. Ja ha passat mes de una setmana i ningú del Ministerio de Interior ja fet cap tipus de intent per contactar amb l’Enrique i la Nuria. Tampoc ho han fet des de la Delegación de Gobierno… es extrany, pero per montar “homenatges a LAS” víctimes de l ‘Hipercor no traguen tant (altre cosa es la qualitat de l’homenatge o la participació de “LAS” víctimes”)…
Potser ara sigui el moment de explicar quelcom succeït al maig de 2012… estava reunit amb l’Enrique i la Nuria a la Delegación de Gobierno per mirar de trobar una solució a la seva situacio quan vaig rebre la trucada des de Ministerio del Interior confirmant la trobada amb el terrorista d’ETA Rafael Caride. L’Enrique i la nuri van ser les primeres víctimes en saber que es faria aquella trobada (fins i tot abans que la meva dona i els meus fills)… la resposta afirmativa recoltzant-me de l’Enrique i la Nuri va ser la primera de tantes i tantes que van arribar després…
Però des molt abans de aquell dia cap sigla de cap administracio ni de cap entitat han mostrat interes en trobar una solució a un fet que ja porta 30 anys esperant desposta.
Es a dir, estem com fa 30 anys, quan s’havia de trobar a la resta de víctimes gràcies a una sentencia i pregar que estiguesin vivient a Barcelona perque sinò, amb la guía telefónica de la resta de poblacions era pràcticament imposible trobar-los.
Al mateix que amb tantes i tantes víctimes dels atemptats del passat 17 d’agost…

Capici, administració?



No hay comentarios:

Publicar un comentario